https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prvnich-zonach-np-sumava-se-budou-znovu-kacet-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V prvních zónách NP Šumava se budou znovu kácet stromy

29.4.2001 17:51 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava vydala souhlas k asanačním zásahům proti kůrovci v prvních zónách parku. "Souhlas s asanačními zásahy se vztahuje celkem na 49 lokalit prvních zón o celkové rozloze 1400 hektarů," uvedl tiskový mluvčí správy parku Zdeněk Kantořík. Vydané rozhodnutí podle něj ale v žádném případě neznamená vykácení celé plochy. "Asanovat se budou pouze takzvané aktivní kůrovcové stromy," zdůraznil mluvčí.
 

Rozhodnutí správy parku kritizuje Hnutí Duha. "Správa rozhodla na základě dílem zastaralých a dílem smyšlených údajů," prohlásil Jaromír Bláha z Hnutí Duha, který vedení parku obvinil, že chce vykácet široký pás podél státní hranice v Trojmezenském pralese. "Správa zde ale rozhodla na základě předloňských údajů o počtu kůrovcem napadených stromů a odmítá své rozhodnutí podpořit aktuálními daty z roku 2000," dodal Bláha.

Vzhledem k poškození porostů v oblasti Trojmezná správa parku podle Kantoříka rozhodla s vyjímkou ochranného hraničního pásu nekácet. V první zóně bude letos probíhat jen asanace v ochranném pásmu do 250 metrů od státní hranice s Rakouskem v délce zhruba tří kilometrů a ve stejné délce podél státní hranice s Německem. "Jde ale pouze o kácení napadených stromů a asanaci polomů. V žádném případě nemáme zájem na úmyslném vytváření holin. Naším cílem je ochránit hospodářské majetky v Rakousku a Německu. K opatření jsme přistoupili na oficiální žádost rakouské strany," odmítl aktivistova slova Kantořík.

Kantořík také vyvrátil tvrzení, že správa rozhodovala na základě starých informací. "Vloni bylo nutné asanovat v prvních zónách zhruba pět tisíc kubíků napadených stromů, tedy 50 procent oproti roku 1999. Kácení v prvních zónách mělo příznivý vliv i pro vývoj v okolních druhých zónách, kde vloni pokleslo napadení o 56 procent oproti roku 1999 na 45 tisíc kubíků," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist