https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rakousku-zacala-platit-rocni-zvyhodnena-jizdenka-na-hromadnou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rakousku začala platit roční zvýhodněná jízdenka na hromadnou dopravu

26.10.2021 17:46 | VÍDEŇ (ČTK)
Foto | Jeremy Bezanger / Unsplash
V Rakousku dnes začala platit roční zvýhodněná jízdenka Klimaticket, kterou cestující mohou použít ve vlacích, autobusech a v městské hromadné dopravě po celé zemi. Jízdenku si v předprodeji za zvýhodněnou cenu pořídilo přes 70 000 lidí.
 

Novou celostátní jízdenku rakouská vláda zavedla ve snaze snížit emise z dopravy. Produkt má pomoci k dosažení klimatických cílů, ke kterým se Rakousko zavázalo. Jízdenka bude subvencována ze spolkových daní. Ministerstvo dopravy odhaduje, že daňové poplatníky systém ročně přijde na 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč).

Nová jízdenka platí v prostředcích státních i soukromých dopravců. Právě její plošný charakter by podle ministerstva dopravy mohl přilákat do hromadné dopravy nové cestující. Podle opozice však novou jízdenku využijí převážně lidé, kteří hromadnou dopravu již nyní využívají.

Základní roční celostátní jízdenka stojí 1095 eur (zhruba 28 000 Kč). Kromě toho existují zvýhodněné tarify pro rodiny a seniory. Podle agentury DPA je rakouské jízdné výhodnější než podobné produkty v Německu a Švýcarsku. V Česku podobný produkt jako rakouská jízdenka Klimaticket není. V nabídce je ale státní celoroční síťová jízdenka, kterou lze využít na palubě všech železničních dopravců. Tento roční jízdní doklad stojí 24.206 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist