https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ramci-uklidoveho-dne-karlovarske-mineralni-vody-zmapuji-podil-pet-lahvi-mezi-odpadky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rámci úklidového dne Karlovarské minerální vody zmapují podíl PET lahví mezi odpadky

13.9.2018 00:33 (ČTK)
V sobotu se uskuteční ve více než 150 zemích Celosvětový úklidový den. Cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty. / Ilustrační foto
V sobotu se uskuteční ve více než 150 zemích Celosvětový úklidový den. Cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Andreas Varnhorn / Greenpeace
Karlovarské minerální vody (KMV) společně s dobrovolníky zapojenými do sobotní celostátní úklidové akce zmapují, jaký podíl mezi volně pohozenými odpadky tvoří použité PET lahve. Výsledky pomohou při výpočtech ekonomické efektivity možného zavedení zálohovaného systému na PET lahve v Česku. Ve včerejší tiskové zprávě to uvedly KMV.
 

Pracovní skupina analyzuje současný stav nakládání s odpady z PET lahví a má navrhnout, jak by se v ČR mohlo zpět do oběhu vrátit co nejvíce PET lahví, které jsou cenným materiálem pro další výrobu a využití. "Věříme, že problém volně pohozených odpadků by vyřešilo zavedení zálohového systému na použité PET lahve," uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale. Pracovní skupinu vytvořily KMV s Institutem cirkulární ekonomiky a Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha.

Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko podobné řešení podporuje. "Zálohový systém by významným způsobem snížil množství povalujících se PET v přírodě. Proto rádi pomůžeme ke zmapování jejich množství v odpadu sesbíraném při úklidových akcích," podotkl.

V sobotu se uskuteční ve více než 150 zemích Celosvětový úklidový den. Cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty.

Jeden z organizátorů akce v ČR Miroslav Kubásek minulý týden uvedl, že se zaregistrovalo více než 330 skupin v celé zemi. Web www.svetovyuklid.cz, kde se mohou zájemci o zorganizování úklidu na konkrétním místě přihlašovat, včera zhruba ve dvě hodiny odpoledne informoval o 443 zaregistrovaných úklidech. Na jaře se do úklidů na více než 2600 místech Česka zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků. V ČR akci organizují iniciativy Trash Hero, Ukliďme svět a Ukliďme Česko.

Iniciativa vznikla v Estonsku, kde se uskutečnil první národní úklid. V roce 2008 se tam zhruba 50 tisíc lidí zapojilo do sbírání odpadků.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist