https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rece-drevnici-ve-zline-uhynuly-desitky-kilogramu-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V řece Dřevnici ve Zlíně uhynuly desítky kilogramů ryb

11.7.2017 07:30 | ZLÍN (ČTK)
Uhynulé ryby byly nalezeny dopoledne na Havlíčkově nábřeží ve zlínské místní části Zálešná. Z vody u splavu poblíž Základní školy Dřevnická byla vytažena zhruba vlečka uhynulých ryb. / ilustrační foto
Uhynulé ryby byly nalezeny dopoledne na Havlíčkově nábřeží ve zlínské místní části Zálešná. Z vody u splavu poblíž Základní školy Dřevnická byla vytažena zhruba vlečka uhynulých ryb. / ilustrační foto
Desítky kilogramů ryb různých druhů a velikostí uhynuly v řece Dřevnici ve Zlíně. Podle rybářů mohla ryby zabít splašková voda z kanalizace, která se do řeky mohla dostat kvůli nočním bouřkám. Výše škody zatím není známá, řekl mluvčí hasičů Roman Žemlička.
 

Uhynulé ryby byly nalezeny dopoledne na Havlíčkově nábřeží ve zlínské místní části Zálešná. "Z vody u splavu poblíž Základní školy Dřevnická byla vytažena zhruba vlečka uhynulých ryb," uvedl Žemlička. V následujících hodinách podle něj pracovníci odboru životního prostředí zlínské radnice odeberou z řeky vzorky vody.

Podle hospodáře zlínské místní organizace Moravského rybářského svazu Vojtěcha Bašátka hynou ryby v Dřevnici opakovaně. "Když přijdou bouřky nebo přívalové deště, stává se, že se kvůli zvýšenému průtoku zvednou bezpečnostní klapky u některého z kanálů. Znečištěná voda pak vyteče do Dřevnice. Při suchu a nízkém stavu vody, který nyní panuje, před ní nemají ryby kam uhnout," řekl Bašátek.

Pokud by se objevilo podezření, že vodu někdo znečistil úmyslně, například chemikálií, začnou se věcí podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové zabývat policisté.

Stovky ryb uhynuly v Dřevnici ve Zlíně například v srpnu 2008, kdy její tok znečistily kanalizační splašky. Téměř dvě tuny ryb pak uhynuly ve Zlíně-Loukách v červenci 2004.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist