https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rezervaci-ransko-lesnici-postupne-nahrazuji-uschle-jasany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rezervaci Ransko lesníci postupně nahrazují uschlé jasany

25.4.2018 07:30 (ČTK)
Národní přírodní rezervace Ransko s celkovou rozlohou 695 hektarů se rozkládá mezi Havlíčkovou Borovou a Starým Ranskem. Roste tam nejvíc bledulí jarních (na obrázku) na Českomoravské vrchovině. Ransko je daleko nejvýznamnější, jak rozsahem bledulových porostů, tak i těch jasanových. Bledule ohrožují jiné druhy vyšších rostlin, které se v rezervaci šíří po odumření jasanů.
Národní přírodní rezervace Ransko s celkovou rozlohou 695 hektarů se rozkládá mezi Havlíčkovou Borovou a Starým Ranskem. Roste tam nejvíc bledulí jarních (na obrázku) na Českomoravské vrchovině. Ransko je daleko nejvýznamnější, jak rozsahem bledulových porostů, tak i těch jasanových. Bledule ohrožují jiné druhy vyšších rostlin, které se v rezervaci šíří po odumření jasanů.
V přírodní rezervaci Ransko lesníci postupně jinou výsadbou nahrazují jasany, které začaly před několika lety hynout kvůli houbové chorobě. Po dohodě s ochránci přírody se snaží zabránit vymizení pod nimi rostoucích rostlin, hlavně bledulí, jež tam zjara tvoří rozlehlé kvetoucí koberce. Řekl to Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí sídlícího v Přibyslavi, jež má rezervaci na svém území.
 

Národní přírodní rezervace Ransko s celkovou rozlohou 695 hektarů se rozkládá mezi Havlíčkovou Borovou a Starým Ranskem. Roste tam nejvíc bledulí jarních na Českomoravské vrchovině. Uskutečňování projektu obnovy přirozeného stavu lesních porostů v rezervaci začalo minulý podzim a potrvá do konce roku 2022.

Problémy s odumíráním jasanů jsou i jinde v regionu. "Ale Ransko je daleko nejvýznamnější, jak rozsahem bledulových porostů, tak i těch jasanových," řekl včera ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

"Jedním ze zásadních úkolů je zachránit ty bledule," uvedl Svoboda k projektu. Výsadba představuje jeho podstatnou část. Bledule ohrožují jiné druhy vyšších rostlin, které se v rezervaci šíří po odumření jasanů. "Někde je to lepší, někde horší. Někde těch jasanů bylo víc, jinde byl podíl olše, která zůstala," uvedl ředitel ke stavu území.

Družstvo v posledních třech letech vytěžilo okolo 3500 metrů krychlových jasanového dřeva, což v součtu představuje přibližně deset hektarů uvolněné plochy. Část nemocných stromů v rezervaci zůstane a mohly by spadnout, odstraněny budou souše kolem cest. "Takže pohyb po cestách bude bezpečný. Mimo cesty je zakázán ze zákona," řekl Svoboda s odkazem na pravidla národní přírodní rezervace.

Práce zajišťují pracovníci firmy vybrané ve výběrovém řízení. Do území přidávají pestrou skladbu dřevin, od olší přes jilmy, lípy, břízy, javory, třešně a duby po jedle. Sázejí větší sazenice měřící přes metr. "Měly by rychle vytvořit korunu a přístin, který tam pomůže obnovit ty poměry," řekl Svoboda. Náklady pětiletého projektu se podle webu družstva - www.ldopribyslav.cz - pohybují okolo osmi milionů korun, z více než čtyř pětin je pokryje dotace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist