https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rezervaci-u-doubravy-dokoncuji-drevari-kaceni-sousi-ktere-ohrozovaly-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rezervaci u Doubravy dokončují dřevaři kácení souší, které ohrožovaly turisty

15.9.2023 09:32 | CHOTĚBOŘ (ČTK)
Motorová pila
Motorová pila
V přírodní rezervaci Údolí Doubravy u Chotěboře dokončují dřevaři kácení souší, které nejvíc ohrožovaly turisty na stezce podél řeky. Úseky, které byly problematické, už jsou hotové nebo budou hotové do konce tohoto měsíce, řekl ČTK starosta Chotěboře Ondřej Kozub (ODS). Upozornil na potřebu dodržovat zákaz rozdělávání ohně, i kvůli tomu, že hodně dřeva v údolí zůstalo a bude se postupně rozpadat.
 

Smrkové lesy na Vysočině v posledních letech ničí kůrovec. Letošní deštivé jaro trochu pomohlo tomu, že v městských lesích nepostupovala kůrovcová kalamita tak rychle jako v předchozích letech, ale nezastavila se, uvedl starosta. Chotěboři patří také hodně pozemků v prudkých svazích se stezkou v údolí Doubravy.

Pětikilometrová naučná stezka vede skalnatým údolím Doubravy mezi vsí Bílek a Horním mlýnem, kde jsou na řece zákoutí s balvanitým řečištěm a peřejemi. Ročně přírodní rezervaci navštíví desítky tisíc lidí, jezdí tam i školní výlety, uvedla Správa CHKO Železné hory.

Nebezpečné souše jsou pokácené v úseku od Bílku po skalní vyhlídku Sokolohrady, tento měsíc skončí práce i v úseku, který vede z druhé strany od mlýna po soutok s Kamenným potokem. Dřevaři pak budou pracovat ve zbývající části stezky, tam bude možná kácení pokračovat ještě příští rok zjara. Tato část ale není v tak špatném stavu, uvedl starosta.

Na omezení způsobená kácením v létě turisty upozorňovalo městské informační centrum i ve svém novém stánku na začátku stezky v Bílku. Pracovníci pomáhali turistům vybrat vhodnou trasu a upozorňovali na potřebu respektovat omezení daná těžbou.

Pokácené dřevo ve svahu u řeky Doubravy vesměs zůstává a přirozeně se rozpadá, díky tomu se vytváří lepší podmínky pro přirozenou obnovu lesa, uvedla Správa CHKO Železné hory letos na jaře. Klasická těžba s odvážením dřeva by podle ochránců přírody také mohla poškodit skály, nastartovat erozi půdy nebo zničit ostatní vegetaci či živočichy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist