https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rime-se-kvuli-odpadkum-ztrojnasobily-zadosti-o-deratizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Římě se kvůli odpadkům ztrojnásobily žádosti o deratizace

6.10.2019 00:29 | ŘÍM (ČTK)
Italská metropole se znovu zabývá akutním problémem s odpadky. / Ilustrační foto
Italská metropole se znovu zabývá akutním problémem s odpadky. / Ilustrační foto
Italská metropole se znovu zabývá akutním problémem s odpadky. Situace se zkomplikovala, když v pondělí kvůli sporům s vedením radnice odstoupilo vedení společnosti AMA, která zajišťuje v Římě svoz komunálního odpadu. Týž den sdružení správců bytů oznámilo, že od května do září zaznamenalo trojnásobný počet žádostí o deratizace. Zprávy využila opozice, včetně exministra vnitra Mattea Salviniho, který na twitteru vyzval starostku Říma k demisi.
 

"Řím je rukojmím neschopnosti," napsal ve středu na twitteru Salvini. Uvedl také, že 19. října začne sbírat podpisy pod petici za odstoupení starostky Říma Virginie Raggiové. Ta se v červnu 2016 stala první ženou v čele italské metropole a dosud se jí nepodařilo problémy se svozem odpadu spolehlivě vyřešit. Raggiová je členkou Hnutí pěti hvězd (M5S), které bylo do srpna se Salvinihou stranou Liga ve vládní koalici a které teď v Itálii vládne s jinou koaliční stranou.

Sdružení správců bytů Anaci oznámilo, že od května do září zaznamenalo 12.000 žádostí o deratizace, což je třikrát více, než je obvyklé pro letní sezonu v Římě. Podle tamního zpravodaje britského deníku The Guardian si lidé stěžovali na krysy, šváby i další hmyz v bytech, zejména mimo centrum. Podle obyvatel města se v některých zónách nevyvážely popelnice i několik týdnů, napsal v pondělí deník The Guardian.

Nehorší byla podle sdružení Anaci v Římě situace v červnu a červenci, když kvůli tlejícím odpadkům v důsledku vysokých teplot přišli s varováním i místní lékaři. Zlepšení nastalo v srpnu, kdy bylo mnoho obyvatel Říma na dovolené. V září se ale situace opět zhoršila a může být ještě hůř, protože brzy vyprší tříměsíční kontrakt, díky němuž může Řím vyvážet odpadky na skládky v celém regionu Lazio, napsal The Guardian.

"Během dvou týdnů bude mít Řím velké problémy," řekl ve středu místnímu tisku Paolo Longoni, který tento týden po třech měsících odstoupil z vedení firmy AMA, jež má svoz odpadu v Římě na starost. Na poplach bije i sdružení římských lékařů, které vyzvalo k urychlenému řešení problému a k pravidelnému odvozu odpadků zejména z okolí škol či nemocnic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist