https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-roce-2016-bylo-zabito-nejvice-ochrancu-prirody-v-historii-hlasi-organizace-global-witness
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V roce 2016 bylo zabito nejvíce ochránců přírody v historii, hlásí organizace Global Witness

1.8.2017 11:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejčastějšími motivy ochrany přírody je boj proti těžbě dřeva, hornictví, stavbě vodních elektráren a přeměny původní krajiny na zemědělskou plochu. Ilustrační snímek vytěženého amazonského dřeva.
Nejčastějšími motivy ochrany přírody je boj proti těžbě dřeva, hornictví, stavbě vodních elektráren a přeměny původní krajiny na zemědělskou plochu. Ilustrační snímek vytěženého amazonského dřeva.
Podle studie Ochránci Země zveřejněné neziskovou organizací Global Witness došlo v roce 2016 k nejvyššímu počtu vražd ochránců přírody v historii. Zatímco v roce 2015 bylo zabito 185 lidí, v roce 2016 stoupl počet na 200. Studie zdůrazňuje, že skutečné číslo je pravděpodobně ještě vyšší, protože v mnohých případech zločiny nejsou ohlášeny.
 

Kromě nárůstu počtu obětí násilí však zároveň došlo i k šíření tohoto fenoménu do dalších zemí. Z 16 zemí v roce 2015 stouplo číslo na 24 zemí v roce 2016. Geograficky patří mezi nejnebezpečnější země Brazílie, Kolumbie, Filipíny a Honduras, kde se stalo 75 % zločinů z celkového počtu 200. Nejčastějšími motivy ochrany přírody je boj proti těžbě dřeva, hornictví, stavbě vodních elektráren a přeměny původní krajiny na zemědělskou plochu. Aktivisté jsou nejvíce ohroženi při protestech proti hornictví.

Samotná studie zmiňuje osudy jednotlivých ochránců, přičemž poukazuje na fakt, že 40 % zesnulých pocházelo z domorodých komunit, a že Latinská Amerika je nejméně bezpečná oblast. Ačkoliv mnohdy konkrétní viníci nejsou identifikováni, organizace Global Witness vnímá paramilitantní jednotky, policii, vlastníky půdy, ochranné služby a pytláky jako hlavní aktéry zodpovědné za zločiny spáchané v roce 2016.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Veronika Gregušová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist