https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rumunsku-opet-zamorena-reka-kyanidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rumunsku opět zamořena řeka kyanidem

22.1.2001 17:09 | PRAHA/BUKUREŠŤ (EkoList)
Ve středu 17. ledna unikl ve městě Fâlticeni na severovýchodě Rumunska do místního přítoku řeky Siret toxický odpad, který obsahoval kyanid. V pátek to prohlásili rumunští vládní představitelé. Podle deníku Adevarul jed znečistil rozsáhlé území na toku obou řek a otrávil tuny ryb.
 

Nebezpečná chemikálie unikla zřejmě odpadním kanálem ze skladovacích prostor továrny Medatet SA, která je od loňského roku uzavřena. "Vzorky vody, které jsme odebrali na různých místech řeky Siret, vykazovaly koncentraci kyanidu mezi 0,05 a 4,00 miligramy kyanidu na litr vody. Pro srovnání, směrnice EU připouštějí koncentraci 0,005 miligramů na litr," řekl agentuře Reuters jeden z představitelů ministerstva životního prostředí.

Podle deníku Adevarul si mohli někteří obyvatelé z okolí řeky ublížit otrávenými rybami, neboť ty se prý objevily i na tržištích. Jedovaté ryby přitom mohly strávníkům způsobit vážné zdravotní problémy. Místní úřady se proto společně s přírodovědci snažily upozornit na možné zdravotní komplikace a varovaly obyvatele před užíváním vody z řeky a ze studní.

Rumunsko postihlo v loňském roce několik katastrof podobného charakteru. Největší z nich se odehrála 30. ledna, kdy ze zlatého dolu patřícího rumunskému státu a australské společnosti Esmeralda unikl kyanid, který znečistil několik řek včetně Dunaje a způsobil velké škody i v Maďarsku a Jugoslávii.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist