https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rumunsku-se-po-83-letech-objevil-orlosup-bradaty-pochazi-z-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rumunsku se po 83 letech objevil orlosup bradatý - pochází z ČR

4.8.2016 10:30 | PRAHA (ČTK)
V České republice je tento dravec úspěšně chován ve více zoologických zahradách. Zkušenosti s jeho odchovem mají kromě Ostravy i v Liberci a Chomutově
V České republice je tento dravec úspěšně chován ve více zoologických zahradách. Zkušenosti s jeho odchovem mají kromě Ostravy i v Liberci a Chomutově
Rumunští ornitologové se radují, protože v jejich zemi se po 83 letech objevil orlosup bradatý, který patří mezi nejvzácnější dravce v Evropě. Dvouletý samec pojmenovaný Adonis přiletěl z Francie, kam ho dodala jedna z českých chovatelských stanic zapojených do mezinárodního programu návratu tohoto ptáka do volné přírody.
 

Agentura AP neupřesnila, odkud z Čech Adonis pochází, ale zřejmě se vylíhl a byl vychován v ostravské zoo. Vyplývá to z informace na webových stránkách této zoologické zahrady z 19. května 2014, v níž se uvádí, že sameček, vylíhlý 16. února, bude vypuštěn ve Francii v Regionálním přírodním parku Grands Causses.

Pohyb Adonise ornitologové sledují díky zařízení, které mu dali ve Francii. Server DESCOPERA.ro napsal, že podle záznamů ze satelitního vysílače zavítal do Dánska, na Slovensko, do Běloruska, Polska a Ukrajiny, než dorazil do Rumunska.

Francouzský server gypaetebarbu.fr ale zveřejnil mapku s trasou letu Adonise, ze které je zřejmé, že navštívil více zemí. Proletěl totiž také Belgií a Německem, než zamířil do švýcarských a rakouských Alp, po nichž se zřejmě krátce zastavil i v Čechách.

Orlosup bradatý je denní dravý pták žijících v horských oblastech v nadmořských výškách od 500 do 4000 metrů. Podle DESCOPERA.ro byl ale spatřen i v Himálaji ve výšce 7500 metrů. Rozpětí křídel se pohybuje mezi 235 a 285 centimetry a váha mezi pěti a sedmi kilogramy.

V České republice je tento dravec úspěšně chován ve více zoologických zahradách. Zkušenosti s jeho odchovem mají kromě Ostravy i v Liberci a Chomutově.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist