https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-dvur-kralove-se-narodilo-mlade-ohrozeneho-buvola-pralesniho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě ohroženého buvola pralesního

10.8.2023 19:58 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Mládě ohroženého buvola pralesního.
Mládě ohroženého buvola pralesního.
Foto | Helena Hubáčková / Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se narodilo mládě ohroženého buvola pralesního. Tento velmi náročný druh nechová žádná jiná zoo v Česku a na Slovensku. ČTK o tom informoval Michal Šťastný ze safari parku. Ve dvorské zoo se dosud narodilo na 60 mláďat tohoto druhu a současné desetičlenné stádo je po francouzském Sigeanu druhé největší ve světových zoo sdružených v databázi ZIMS. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je také v chovu nosorožců či žiraf.
 

"Mládě je samice, narodilo se již 24. července. V rozsáhlém výběhu se ho ale dosud nepovedlo vyfotografovat," uvedl Šťastný.

Matkou je Grnda, která se narodila před sedmi lety ve Dvoře Králové, a otcem dvaadvacetiletý býk Charel. "Charel má poměrně klidnou a vlídnou povahu, což zejména u samců tohoto druhu není zcela běžné, přesto je třeba mít se i před ním na pozoru," uvedla vrchní chovatelka dvorského safari parku Monika Darvašová.

Mládě podle ní bez problémů následuje stádo, pije od matky a s oblibou jako ostatní členové skupiny plave v rybníku Afrického safari Josefa Vágnera. "Vynikající šanci pozorovat tento mimořádný přírůstek nabízí Večerní safari. Tou dobou jsou buvoli pralesní nejvíc aktivní a vycházejí přes močál a silnici daleko do svahu ke krmelci," uvedla Darvašová.

Projížďky po večerního safari dvorské zoo začínají každý den ve 20:00 nebo 21:00, jízdenky je možné rezervovat on-line, případně zakoupit před odjezdem na pokladně.

"Buvoli pralesní jsou silná a velmi nebezpečná zvířata. Chovné zařízení tomu musí odpovídat, proto se chovu buvolů pralesních nevěnuje mnoho zahrad," uvedla Darvašová.

Oblíbené safari je součástí dvorské zoo, v němž lidé ve vozidlech jedou mezi volně žijícími zvířaty. Safari založil Josef Vágner, který byl ředitelem dvorské zoo v letech 1965 až 1983. Podle safari, které Vágner inicioval, začala dvorská zoo pro celou zahradu používat nový marketingový název Safari Park Dvůr Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist