https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sanfranciskem-zalivu-vyplavilo-more-ctyri-mrtve-plejtvakovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sanfranciském zálivu vyplavilo moře čtyři mrtvé plejtvákovce

10.4.2021 12:20 | SAN FRANCISCO (ČTK)
Na břehu amerického města San Francisco vyplavilo moře devět velryb i na jaře roku 2019.
Na břehu amerického města San Francisco vyplavilo moře devět velryb i na jaře roku 2019.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čtyři uhynulé plejtvákovce šedé vyplavilo moře na pláže Sanfranciského zálivu během posledních devíti dní. Jednoho z nich patrně zabila srážka s lodí, uvedli odborníci, kteří se nyní snaží zjistit příčinu uhynutí zbylých tří, informovala agentura AP.
 

"Je alarmující vyšetřovat čtyři uhynulé plejtvákovce za necelých deset dní, protože tím získáte širší pohled na hrozby, kterým tento druh kytovců čelí," řekl doktor Pádraig Duignan, ředitel patologie Střediska pro mořské savce. V uplynulých letech byly podle zjištění střediska nejčastější příčinou úhynu plejtvákovců nedostatečná výživa, zapletení do rybářských sítí a dalšího rybářského vybavení a zranění způsobená srážkou s lodí.

4 dead whales now found around San Francisco Bay in 9 days. Here's what we know.

Zveřejnil(a) CSU Council on Ocean Affairs, Science & Technology (COAST) dne Pátek 9. dubna 2021

Plejtvákovci šedí migrují na vzdálenost více než 16 000 kilometrů do zimovišť v mexických vodách, kde se nedaleko pobřeží mexického státu Baja California páří a přivádějí na svět mláďata počatá předchozí rok.

Během jara a léta zůstávají u pobřeží Kalifornie, kde se krmí sardelkami, sardinkami a malými mořskými korýši, než pokračují v migraci na sever do chladných, na potravu bohatých vod Severního ledového oceánu.

V roce 2019 vyplavilo moře na břeh v oblasti Sanfranciského zálivu nejméně 13 uhynulých plejtvákovců a vědci vyjádřili obavu, že tito až dvanáctimetroví mořští savci hladověli a nedokázali dokončit každoroční putování z Mexika na Aljašku.

Odborníci odhadují, že velryby vyplavené na břeh představují jen deset procent celkového počtu uhynulých kytovců; zbytek jednoduše klesne na dno, aniž by to lidé zaznamenali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist