https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sasku-by-na-mezinarodni-dalnici-z-prahy-nemely-jezdit-kamiony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sasku by na mezinárodní dálnici z Prahy neměly jezdit kamióny

4.5.2001 15:57 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Po dokončení mezinárodní dálnice z Prahy do Drážďan nebude na saském úseku mezinárodní magistrály A 17 provozována tranzitní kamionová doprava. Uvedl to dnes zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD) s tím, že tuto informaci nedávno obdrželi pracovníci krajských úřadů při poradě na Ministerstvu dopravy a spojů v Praze.
 

Jak dále Foldyna uvedl, dnes už známou skutečností je fakt, že po dostavbě mezinárodní dálnice Praha-Drážďany nehodlá německá ani saská vláda dále finančně dotovat železniční přepravu kamionů RO-LA mezi severočeskými Lovosicemi a Drážďany. "Pokud německá strana zakáže provoz kamionů na své části evropské magistrály, budeme už dnes muset v našem regionu řešit návaznost dalších hlavních silničních komunikací na dálnici D 8, která má být dokončena v roce 2005," upřesnil Foldyna.

Páteřní komunikací by za této situace zůstala nyní nejvíce vytížená trasa E 55, kterou bude třeba modernizovat, včetně vyřešení nájezdů a sjezdů z mezinárodní dálnice v blízkosti česko-německé hranice. "Současně chceme prosadit, aby silnice mezi Chomutovem, Mostem, Teplicemi a Ústím nad Labem byla rychlostní komunikací, kde bude možno jezdit přes 120 km za hodinu," objasnil záměry krajského úřadu Foldyna. K alternativě zákazu kamionové tranzitní přepravy na německém území připravuje úřad Ústeckého kraje oficiální stanovisko.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist