https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-semanine-maji-stale-obavy-z-rychlostni-silnice-r-35
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Semaníně mají stále obavy z rychlostní silnice R 35

19.2.2003 10:47 | SEMANÍN/PRAHA (ČIA)
Již více než dvě stovky obyvatel obce Semanín a jejího okolí podpořily petici proti výstavbě střední varianty rychlostní silnice R 35. Tato varianta označovaná jako "B" podle signatářů petice poškodí přírodu nejen v okolí Semanína, ale také nedalekého Kozlova či Němčic. ČIA to řekla zástupkyně petičního výboru Jaroslava Rybková.
 

Dodala, že trasa prochází zachovalou volnou krajinou a také zabírá nejvíce plochy lesa. Navíc je pouhých čtyři sta metrů od návsi obce při jejím okraji. "Petici s podpisy chceme na konci března poslat na krajský úřad spolu s našimi připomínkami ke konceptu územního plánu," uvedla dále. Občané Semanína se podle jejích slov rovněž hodlají zúčastnit i veřejného projednávání konceptu kraje v pondělí 24. února v České Třebové.

Petici podporuje i starosta obce Jan Smola spolu se zastupitelstvem. "Podle mého názoru je střední varianta značně necitlivá ke krajině a přírodě vůbec, a navíc podle návrhu prochází přímo Semanínem, takže je pro naši obec nepřijatelná," uvedl starosta. Pro Semanín by podle odpůrců stavby byla nejlepší některá ze zbývajících variant "A" nebo "C", které prý méně zasahují do přírody.

Občané Semanína mají obavy zejména ze zásahu do zástavby, z nové velké dopravní bariéry v krajině a z nadměrného hluku a emisí budoucího automobilového provozu. Tyto faktory tak mohou významně snížit zájem lidí o další bytovou výstavbu v obci a o rekreaci v jejím okolí se zachovalými lesy s řadou chráněných druhů rostlin a živočichů. Příkladem je Kozlovský hřbet s Opatovským lesem a s lokalitou U Kamenného vrchu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist