https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-probehne-velky-uklid-ceska-zapojit-se-muze-kazdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu proběhne Velký úklid Česka, zapojit se může každý

4.4.2018 14:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Úklid je možné spojit i s výpravou do přírody.
Úklid je možné spojit i s výpravou do přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Chlebounová / Český svaz ochránců přírody
Tuto sobotu 7. dubna se na různých místech pustí lidé do úklidu přírody a svého okolí. Do dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se může zapojit každý, ať už jako organizátor úklidu, tak jen jako dobrovolník. Loni se akce zúčastnilo téměř 100.000 dobrovolníků, kteří se zapojili do úklidu na 2.500 lokalitách.
 

Za minulý rok se díky aktivitě zapojených dobrovolníků zbavila česká města, obce a volná krajina 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru.

”Akce takového rozsahu by se neobešla bez partnerů a sponzorů jako jsou Nadační fond Veolia a Komerční banka. I díky nim jsme mohli během dvou týdnů před akcí rozeslat více než 1.200 balíků obsahujících celkem na 50.000 párů pracovních rukavic a 65.000 pytlů na odpad,” říká Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko, který celou akci pořádá společně s Českým svazem ochránců přírody.

Akce má podporu i na ministerstvu životního prostředí. ”Jsem opravdu fanouškem této akce," říká ministr Richard Brabec. "Zdá se mi, že akce naši společnost oslovila, spojuje ji každým rokem víc a víc. Jen za loňský rok přibylo o deset tisíc dobrovolníků navíc."

A dodává, že díky Ukliďme svět, ukliďme Česko společně bojujeme proti černým skládkám, proti literingu, proti zcestnému nakládání s odpadem. "Právě proto Ministerstvo životního prostředí přichází i s iniciativou zaměřenou na snižování spotřeby plastů. Doufám, že se nám společně s restauracemi a občerstveními v nákupních centrech, kavárnami nebo fast foody a jejich zákazníky podaří postupně redukovat haldy plastů, které dnes a denně používáme a v mžiku vyhazujeme,“ říká ministr Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist