https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-si-muzete-jit-vysadit-vanocni-jedlicku-do-kunratickeho-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu si můžete v pražském Kunratickém lese vysadit vánoční jedličku

6.4.2018 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V sobotu 7. dubna 2018 se v Kunratickém lese od 14 do 16 hodin uskuteční Den pro jedličku. Během Dne pro jedličku se v Kunratickém lese budou vysazovat pouze jedle bělokoré (na obrázku) zakoupené v rámci projektu, případně další stromky, jež budou na místě čekat na zájemce, kteří si před minulými Vánocemi jedličku od Lesů hl. m. Prahy zakoupit nestihli.
V sobotu 7. dubna 2018 se v Kunratickém lese od 14 do 16 hodin uskuteční Den pro jedličku. Během Dne pro jedličku se v Kunratickém lese budou vysazovat pouze jedle bělokoré (na obrázku) zakoupené v rámci projektu, případně další stromky, jež budou na místě čekat na zájemce, kteří si před minulými Vánocemi jedličku od Lesů hl. m. Prahy zakoupit nestihli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy hl. m. Prahy
V sobotu 7. dubna 2018 se v Kunratickém lese uskuteční od 14 do 16 hodin “Den pro jedličku“. Během akce se v lese budou vysazovat jedle bělokoré zakoupené v rámci projektu, případně další stromky, jež budou na místě čekat na zájemce, kteří si před minulými Vánocemi jedličku od Lesů hl. m. Prahy zakoupit nestihli. Akce je součástí projektu “Vánoční jedlička s budoucností“ od Lesů hl. m. Prahy.
 

Lesy hl. m. Prahy loni na podzim připravily na 250 speciálních jedliček v květináčích, které si zájemci mohli za výhodnou cenu zakoupit a udělat z nich své vánoční stromky. Nyní se lidé mohou svým jedličkám odvděčit a darovat jim budoucnost – s pomocí pražských lesníků je vysadit v lese. Akce se může zúčastnit i ten, kdo si stromek z předvánočního prodeje pořídit nestihl. Na místě budou k dispozici i “volné“ jedličky, které budou moci lidé vysadit. Sraz bude v Kunratickém lese u Velkého altánu (50.0295414N, 14.4779497E). Místo srazu najdete na odkazu.

“Vánoční jedlička s budoucností“ nabízí lidem netradiční vánoční strom. Někdy možná nesplňuje všechny náročné parametry dokonalého vánočního stromu, ale zato po Vánocích neskončí na skládce nebo u kontejnerů. “Záměrně jsme nenabízeli standardní vánoční jehličnany vypěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž stromky běžně pěstované pro výsadby v lesním porostu. Proto se nyní mohou do lesa bez problémů vysadit,“ podotýká Petra Fišerová, tisková mluvčí Lesů hl. m. Prahy. Během “Dne pro jedličku“ se v Kunratickém lese budou vysazovat pouze jedle bělokoré. Vhodné nejsou žádné jiné sazenice, okrasné a cizokrajné druhy, které by lesnímu porostu v budoucnu spíš uškodily.

Projektem je také symbolicky podporován návrat jedle bělokoré do české přírody. V minulosti se jedle řadila mezi naše nejhojnější jehličnany. Postupem času ale z českých lesů takřka vymizela kvůli znečištění ovzduší, vysoušení krajiny i nešetrnému hospodaření v lesních porostech. “Výsadbami mladých sazenic pomáháme jedli bělokoré postupně se do české přírody zase vracet. Sazenice jedle bělokoré jsou každoročně součástí našich výsadeb v pražských lesích, v loňském roce jsme v Praze vysadili takřka 11 tisíc mladých jedlí,“ dodává Petra Fišerová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist