https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-vlakem-z-hradce-kralove-do-pardubic-na-trolejbusovou-jizdenku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu vlakem z Hradce Králové do Pardubic na trolejbusovou jízdenku

3.11.2000 16:05 | HRADEC KRÁLOVÉ (EkoList)
České dráhy (ČD) se připojí ke Dni bez aut 2000, který na 3. listopadu vyhlásilo sdružení Děti Země. EkoListu to dnes potvrdil Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD. Jedním z konkrétních počinů je příslib managementu ČD, že v tento den nebude používat ke svým cestám automobil. ČD ale také v rámci Dne bez aut předvedou konkrétní projekt - nový integrovaný dopravní systém (IDS) mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. IDS bude zahrnovat městskou hromadnou dopravu (MHD) - tedy trolejbusy a autobusy - v obou městech a vlakové spojení mezi nimi. V sobotu 4. listopadu si funkci IDS budou moci lidé poprvé vyzkoušet.
 

Na dvě jízdenky na MHD v Pardubicích nebo v Hradci Králové, označené v trolejbusu či autobusu, budou od 6.00 do 18.00 hodin moci lidé jet zdarma také vlakem z Hradce do Pardubic či naopak. Podobně také vlaková jízdenka z této trasy bude platit zároveň jako jízdenka na jednu cestu trolejbusem či autobusem v jednom z obou měst. Časové jízdenky MHD v obou největších východočeských městech budou platit také ve vlacích a na časové jízdenky ČD bude možno cestovat i v obou zmíněných městech. Prezentace hradecko-pardubického IDS bude ale zatím pouze jednorázovou akcí. "Nedokážu vám nyní říct konkrétní termín, kdy by mohl ve východních Čechách začít systém fungovat. Zatím tam jeho přípravu bohužel nikdo nekoordinuje," vysvětluje Šťáhlavský.

Dráhy na zmíněné trase také poprvé nasadí nové elektrické dvoupatrové vlaky typu 471, které dosud vozí cestující na trati Praha - Pardubice. I tato akce ovšem bude jen jednorázovou ukázkou. "Chceme, aby si lidé, ale i regionální politici, uvědomili, že integrovaný dopravní systém je rychlý, pohodlný a že se investice do něj vyplatí," řekl dnes EkoListu Petr Šťáhlavský.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist