https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-zacina-jarni-uklid-jizerskych-hor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu začíná jarní úklid Jizerských hor

16.5.2002 12:43 | LIBEREC (ČIA)
Velký jarní úklid Jizerských hor po neukázněných turistech připravuje na 18. a 19. května Společnost pro Jizerské hory. "Je to v pořadí již pátý úklid. Zaměříme se na frekventované lyžařské trasy. Když roztaje sníh, objeví se na nich vždy velký nepořádek," řekla ČIA jednatelka společnosti Jitka Doubnerová.
 

Akce s názvem "Ukliďme Jizerky" vznikla jako aktivita několika mladých lidí z Jablonce nad Nisou na podzim 1998. Pravidelně se jí účastní turistické a skautské oddíly, školní třídy, kroužky dětí a mládeže, ale i jednotlivci či celé rodiny. V loňském roce nasbíralo 300 dobrovolníků do více než stovky velkoobjemových pytlů rekordních 1,2 tuny odpadů. Podle zástupce organizátorů Martina Jarůška objevili loni v horách i několik černých skládek a objemné věci, které nešly vysbírat. "Našly jsme zbytky vraků aut nebo těžká kamna," připomněl Jarůšek.

Iniciativu dobrovolníků vítají starostové jizerskohorských obcí. Podle starosty Desné v Jizerských horách Josefa Suchardy nemají obce dostatek peněz na zajištění úklidu v méně přístupných lokalitách. "Náš rozpočet značně zatěžuje to, že musíme pravidelně jezdit s multikárou a vybírat pohozené odpadky. To, co takzvaní milovníci přírody odhazují v horách, by bez nadšení dobrovolníků dál chráněnou krajinou oblast hyzdilo," řekl Sucharda.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist