https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sokolove-na-sidlisti-vitezna-vznikl-mestsky-park-stromokruh-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sokolově na sídlišti Vítězná vznikl městský park Stromokruh 2020

26.6.2021 01:33 | SOKOLOV (ČTK)
Stromokruh tvoří ořech, hrušeň, habr, bříza, javor, jasan, akát, jilm, kaštan, jabloň, švestka a lípa.
Stromokruh tvoří ořech, hrušeň, habr, bříza, javor, jasan, akát, jilm, kaštan, jabloň, švestka a lípa.
Radnice v Sokolově nechala vysadit 12 druhů stromů uprostřed města na sídlišti Vítězná. U každého z nich je tabule, která nese znamení zvěrokruhu a jména dětí, které se loni v příslušném období narodily. Stromy jsou vysázené do kruhu. Město vybralo odolné dřeviny, jako například jasan nebo kaštan. Město chce výsadbou stromů podpořit zeleň ve městě, řekla ČTK sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).
 

Stromy nesou jména 212 dětí, které se loni v Sokolově narodily. Podle starostky je to průměrný počet narozených za posledních deset let. "U každého stromu je taková keramická plastika, kterou vyrobily děti z domova dětí a mládeže, a u každého znamení jsou křestní jména občánků, které se v roce 2020 narodily," řekla starostka.

Město pro tento záměr zvolilo jednoho z největších sídlišť ve městě. Stromy sousedí s takzvanou motýlí loukou, kterou město před časem vytvořilo. Neseká se tam tráva, aby se podpořila biodiverzita místa. Vzniknout tam má podle starostky relaxační zóna.

Stromokruh tvoří ořech, hrušeň, habr, bříza, javor, jasan, akát, jilm, kaštan, jabloň, švestka a lípa. "Vybírali jsme takové druhy, které mají šanci zde obstát. Jsou původní anebo tradiční u nás. Nejsou to druhy zahradnické, přestože je tady hrušeň, tak nebude mít velké plody. Byl to záměr, aby nedocházelo k případnému ničení stromů," řekl zastupitel města a ekolog Petr Krása.

"Vzrostlý strom dokáže v létě odpařit 100 až 200 litrů vody za den a odpar způsobuje ochlazování, klimatizuje okolí a snižuje teplotu. Stromy můžou být například i zvukovou bariérou, ale také prašnou, vytváří zóny, přes které se nedostane prach," uvedl Krása.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist