https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-suchych-skalach-hrozi-sesuv-dvoutunovych-balvanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Suchých skalách hrozí sesuv dvoutunových balvanů

27.10.2001 14:52 | MALÁ SKÁLA (ČIA)
Tři asi dvoutunové balvany se v těchto dnech uvolnily z rozlomeného skalního masivu v Suchých skalách u Malé Skály na Jablonecku. Vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou Martin Holubec potvrdil, že metr a půl vysoké balvany uvízly v lese nad svahem a hrozí jejich další sesuv.
 

"Okamžitě jsme zahájili přípravné práce na zajištění, o pomoc požádáme i horolezce. Předpokládáme, že na stabilizaci bude stačit asi 10 tisíc korun," řekl Holubec. Jak upřesnil, bude proveden průzkum a stanovení postupu rozsahu prací pro příští rok. "Pro takové naléhavé případy máme rezervní fond," pokračoval. "Suché skály jsou ale státem vyhlášenou přírodní památkou, a proto většinu nákladů bude hradit ministerstvo životního prostředí," dodal Holubec.

Maloskalsko usiluje spolu s dalšími skalními městy Českého ráje o zapsání do seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO a ochranáři mu věnují velkou pozornost. Pískovcový masiv se rozlomil pravděpodobně vlivem vytrvalých zářijových dešťů. Způsobů, jak uvolněné kolosy zabezpečit, je podle Holubce několik. Jedna možnost je zabetonovat kameny na novém místě. Vhodnější je ale podle něj posunout je pomocí lan a kladek do soutěsky, která jejich dalšímu pohybu zabrání.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist