https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sumperku-vysadili-na-prelomu-roku-vice-nez-100-novych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Šumperku vysadili na přelomu roku více než 100 nových stromů

24.1.2024 23:03 | ŠUMPERK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Lubomirkin / Unsplash
V Šumperku na přelomu roku vysadili přes 100 nových stromů. Nová výsadba nahradila dřeviny, které bylo v minulosti nutné odstranit kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, stabilitě nebo snížené bezpečnosti. V mnoha případech byly za každý pokácený strom vysazeny dva nové, řekl ČTK starosta Miroslav Adámek (ANO). Za výsadbu město zaplatilo téměř milion korun, částka zahrnuje i péči o stromy v následujících letech.
 

"Výsadba se uskutečnila na konci roku na popud našich místostarostů. Důvodem bylo to, že za posledních několik let se ve městě hodně kácelo. Nová výsadba nahradila v řadě případů jeden pokácený strom dvěma novými, chtěli jsme touto cestou také dát vědět našim občanům, že chceme mít Šumperk zelený a chceme jej takto udržet," uvedl starosta.

Nové stromy odborníci vysázeli po celém území města na 28 různých místech. Podle Šárky Hofmannové z šumperské radnice se stromy sázely po celém městě, jde o okrajové lokality i centrum. Nové stromy jsou například ve Vřesové ulici, Gen. Svobody, Gen. Krátkého či v Temenické ulici. "Celkový rozpočet projektu činí 977 700 korun, přičemž povýsadbová péče, zahrnující zálivku, péči o kořenovou mísu, výchovný řez a kontrolu a opravu kotvení tvoří přibližně čtvrtinu celkových nákladů. Tato péče je zajištěna na období pěti let, aby byl zajištěn zdravý růst a rozvoj nově vysazených stromů," uvedlo město na svých stránkách.

Nová výsadba stromů je podle zástupců radnice součástí strategie města zaměřené na zlepšení kvality životního prostředí a podporu biodiverzity. Město plánuje investovat do zeleně a podporovat projekty ke zlepšení životního prostředí i v dalších letech, uvedli zástupci radnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist