https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tasmanii-uhynulo-200-z-230-kulohlavcu-uvizlych-na-plazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Tasmánii uhynulo 200 z 230 kulohlavců uvízlých na pláži

22.9.2022 14:31 | CANBERRA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Z 230 kulohlavců, kteří ve středu uvízli na západním pobřeží Tasmánie, skoro 200 uhynulo, ale většinu zbylých se podařilo dostat zpět do moře. Informoval o tom list The Guardian.
 

Velká skupina uvízla na pláži západně od Strahanu a menší skupina jižně od něj, v přístavu Macquarie. Ochránci přírody zahájili záchranné práce okamžitě a pokračovali v nich do dneška.

"Podařilo se zachránit desítky kulohlavců a dostat je do hlubší vody," řekl Sam Gerrity z organizace Southwest Expeditions, která se na záchraně podílela.

Úřady dnes ráno místního času oznámily, že z 230 zvířat přežilo pouze 35. Brendon Clark, který na operaci dohlíží, později řekl, že z těchto 35 zvířat se podařilo do vody vrátit 32. "Tři jsou stále naživu na severním konci pláže, ale kvůli podmínkám se nám dnes nepodařilo se k nim dostat. Zaměříme se na ně ráno (v pátek)," řekl Clark.

Podle něj k vysokému počtu úmrtí kulohlavců přispěly nepříznivé podmínky panující na pláži. K záchranné operaci bylo povoleno připojit se jenom omezenému počtu dobrovolníků, a to pouze těm, kteří měli předchozí zkušenost s podobným zásahem nebo výcvik.

Kulohlavci patří do čeledi delfínovitých a s délkou do šesti metrů a hmotností kolem čtyř tun patří spíše k menším kytovcům. V září 2020 zahynulo při největším případu uváznutí kytovců v Austrálii více než 380 kulohlavců. Stalo se tak rovněž v Tasmánii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist