https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-temeline-je-dokoncena-prvni-ze-tri-fazi-testovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Temelíně je dokončena první ze tří fází testování

31.10.2001 15:13 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
V úterý odpoledne ukončili pracovníci Jaderné elektrárny Temelín (JETE) první ze tří fází testování na úrovni 75 procent výkonu reaktoru. Jde o fyzikální zkoušky, u kterých se sleduje chování aktivní zóny reaktoru při zvýšeném výkonu. "Druhá fáze, která již byla zahájena, bude věnována zkouškám, při kterých je měněn výkon reaktoru," uvedl mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Nejobtížnější bude ovšem teprve třetí etapa, tedy tzv. dynamické zkoušky bloku. V nejbližší době se JETE chystá zopakovat v minulosti nepovedenou zkoušku přechodu bloku na krytí pouze vlastní spotřeby. Ta byla dvakrát provedena na úrovni 55 procent, ovšem bez uspokojivého výsledku.

"Ihned po najetí čtvrtého hlavního cirkulačního čerpadla bude výkon reaktoru zvýšen na 38 procent a turbosoustrojí připojeno k síti. Následovat bude zvýšení výkonu na 700 MW, což je výchozí hodnotou pro provedení zkoušky," uvedl Nebesář.

Celá etapa testů při výkonu reaktoru do 75 procent by podle Nebesáře měla skončit již za dva týdny. Do plánovaného únorového zahájení zkušebního provozu zbývají ještě etapy na 90 a 100 procentech výkonu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist