https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-temeline-se-dnes-chystaji-jedny-z-nejnarocnejsich-zkousek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Temelíně se dnes chystají jedny z nejnáročnějších zkoušek

6.9.2001 11:55 | PRAHA/TEMELÍN (ČIA)
Technici jaderné elektrárny Temelín (JETE) se dnes připravují na jedny z nejobtížnější zkoušek v průběhu testů. Postupně dojde k odpojování důležitých zařízení 1. temelínského bloku a budou ověřovány reakce systému na tyto nestandardní situace. Informoval o tom mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Jedná se zřejmě o klíčové zkoušky v rámci testování na 55procentní úrovni výkonu reaktoru. Pokud testování proběhne úspěšně, hodlají temelínští technici v průběhu asi dvou týdnů požádat Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení k zvýšení výkonu reaktoru na 75 procent nominálního výkonu.

V průběhu chystaných zkoušek dojde k odpojení až dvou ze čtyř hlavních cirkulačních čerpadel. "Toto odpojování bude doprovázeno snižováním výkonu reaktoru až na 20 procent, kdy bude odpojen od energetické sítě i generátor," uvedl Nebesář. "Následovat bude návrat na výkonovou hladinu 55 procent a generátor bude opět připojen do rozvodné sítě," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist