https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-temeline-se-pripravuje-vymena-rotoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Temelíně se připravuje výměna rotoru

16.7.2002 12:24 | PRAHA (ČIA)
Výměna téměř stotunového rotoru generátoru bude provedena v těchto dnech na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Původní rotor již vyjmuli pracovníci dodavatelské firmy Brush, nový je nyní na cestě do Temelína. Právě závada na rotoru byla 9. července důvodem k odstavení druhého bloku na šest týdnů z procesu spouštění. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Zaměstnanci elektrárny chtějí nyní využít odstávku druhého bloku k některým úkonům, které byly původně plánovány na pozdější dobu, například výměnu ventilů v uzlu ohřevu napájecí vody. Zatímco druhý blok je na nulovém výkonu, první blok JE Temelín úspěšně pracuje ve zkušebním provozu při plném výkonu reaktoru a turbogenerátoru na 1001 MW.

Druhý blok Temelína byl spuštěn 30. května tohoto roku, o den později proběhla první řízená štěpná reakce. Nyní se výkon reaktoru bude několik měsíců pohybovat v nízkých hodnotách, při nichž se uskuteční všechny obvyklé testy.

JE Temelín bude po kompletním spuštění s instalovaným elektrickým výkonem 1962 MW největší elektrárnou v České republice. Po uvedení do provozu bude vyrábět elektrickou energii ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory typu VVER 1000. Elektrárna je majetkem elektroenergetické společnosti ČEZ, v níž drží přes 67 procent akcií Fond národního majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist