https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tendru-o-semtinskou-cisticku-zbyly-tri-zajemci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V tendru o semtínskou čističku zbyly tři zájemci

12.2.2003 08:12 | PARDUBICE (ČIA)
Ve finále výběrového řízení na pronájem biologické čistírny odpadních vod, kterou v areálu pardubické chemičky Synthesia vlastní společnost Aliachem, jsou tři zájemci. Jak pro ČIA uvedl mluvčí Synthesie Michal Kulhánek, jedná se o firmy Ondeo, Vivendi a Severomoravské kanalizace. "O pronájmu zatím není rozhodnuto," řekl mluvčí. Biologická čistírna totiž kromě čištění chemických vod z technologií Synthesie zajišťuje rovněž čištění komunálních vod z kanalizační sítě města Pardubic.
 

Objem spotřebovaných vod závodem Synthesia činil podle firemních údajů v roce 2001 zhruba 16,6 milionu metrů krychlových, objem vypouštěných odpadních vod celkem 30,2 milionu metrů krychlových. Z toho 12,5 milionu metrů krychlových připadá na komunální vody z města Pardubice a 2,5 milionu metrů krychlových na technologické odpadní vody z chemických výrob. Dopočet 16,2 milionu metrů krychlových odpadních vod za rok 2001 představuje převážně dešťové, chladící a neznečištěné vody z areálu Synthesie a povrchové vody z povodí Brozanského, Pohránovského a Doubravického potoka odtékající Velkou Strouhou do Labe.

Odštěpný závod Synthesia je součástí společnosti Aliachem, která vznikla v roce 1999 sloučením několika, do té doby samostatných, chemických a plastikářských firem. Koncem roku 2000 se akcionářem Aliachemu stal Unipetrol. Synthesia zaujímá významné postavení na evropském trhu chemických specialit s vazbou na fosgenovou chemii, mezi které patří především látky po výrobu léčiv, herbicidů a pesticidů. Drží druhé místo v Evropě jako dodavatel vojenské nitrocelulózy a třetí místo v nitrocelulóze průmyslové. Synthesia má rovněž silné postavení na trhu azokondenzačních pigmentů a v České a Slovenské republice na trhu barviv.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist