https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tirane-demonstrovaly-tisice-lidi-proti-zakonu-o-dovozu-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Albánii demonstrovaly tisíce lidí proti zákonu o dovozu odpadu

1.10.2016 18:07 | TIRANA (ČTK)
Podle ekologických aktivistů zákon umožní bohatým evropských zemím jako například Itálii vyvážet do Albánie nebezpečný odpad. Podle premiéra Ramy se ale do země bude smět dovážet jen bezpečný odpad, jako je plast, papír a dřevo
Podle ekologických aktivistů zákon umožní bohatým evropských zemím jako například Itálii vyvážet do Albánie nebezpečný odpad. Podle premiéra Ramy se ale do země bude smět dovážet jen bezpečný odpad, jako je plast, papír a dřevo
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Tisíce lidí se dnes sešly v centru Tirany, aby protestovaly proti zákonu, který umožňuje dovážet do země odpad za účelem jeho následné recyklace. Informovala o tom agentura Reuters, podle které se Albánci obávají, že se z jejich země kvůli této normě stane smetiště Evropy.
 

Albánský parlament schválil zákon, který umožňuje dovoz odpadu na recyklaci už v roce 2011 za vlády premiéra Saliho Berishy. Současný kabinet premiéra Ediho Ramy zákon ale ihned po nástupu k moci v roce 2013 zrušil, letos v září ho ale parlament s drobnými změnami opět schválil.

Podle ekologických aktivistů zákon umožní bohatým evropských zemím jako například Itálii vyvážet do Albánie nebezpečný odpad, který se bude následně v zemi likvidovat.

Podle premiéra Ramy se ale do země bude smět dovážet jen bezpečný odpad, jako je plast, papír a dřevo, a další zpracování těchto surovin přispěje k rozvoji albánského hospodářství. Spalování a skládkování dovezeného odpadu zákon podle předsedy vlády neumožňuje.

"Dovolte mi, abych řekl každému z protestujících, který si myslí, že chce mít Albánii čistší než já, že se mýlí. Zákon slouží přesně vašemu cíli," uvedl Rama na twitteru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist