https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-troji-opet-spasaji-travu-kozy-a-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřV Troji opět spásají trávu kozy a ovce

20.5.2002 15:48 | PRAHA (EkoList)
Ve dnech mezi 14. květnem - 5. červnem 2002 mohou návštěvníci naučné stezky Pražské botanické zahrady (PBZ) v Troji spatřit ovce a kozy, kterak postupně spásají tři její části. Pastva již proběhla na území přírodní památky Havránka, od 22. května do 28. května bude probíhat na celé ploše přírodní památky Salabka (svah s vřesovištěm naproti silnici spojující Bohnice a Troju) a nakonec od 29. května do 5. června proběhne pastva na území přírodní rezervace Podhoří (stepní plocha pod bývalým hradištěm). V závislosti na chráněných územích a počasí může být termín pastvy jednotlivých chráněných území posunut.
 

Obvyklá údržba rezervací spočívá v ručním vyřezávání náletových dřevin, které by jinak při vytvoření zapojeného porostu vytlačovaly stepní vegetaci, která je hlavním důvodem ochrany těchto území. Poskytuje totiž útočiště mnoha zajímavým druhům rostlin a živočichů.

Pro údržbu chráněných území pastvou se PBZ rozhodla proto, že se jedná o tradiční způsob obhospodařování těchto území. Svahy nad Trojou byly začátkem 19. století původně vinicemi a během 20. století byly postupně nahrazovány z velké části právě pastvinami. Nezanedbatelná je také menší ekonomická a energetická náročnost tohoto způsobu údržby.

V souvislosti s pastvou žádá PBZ návštěvníky, aby zvířata nekrmili, byli ohleduplní k pastevcům a nevstupovali do území vyhrazených pro pastvu. Dále aby uvazovali psy a nenechali je volně pobíhat po chráněných územích. Pastva byla schválena odborem městské zeleně Magistrátu hl. m. Prahy.

Třicet koz a ovcí postupně spásá trávu na třech přírodních památkách v Troji. Nám se je podařilo zastihnout na přírodní památce Salabka, která je druhou zastávkou na jejich "pouti". Návštěvníci mohou zahlédnout pastevce, který o zvířata pečuje. Společnost mu dělá kromě koz a ovcí i jeho pes.

Foto: Jan Šatoplet/EkoList


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist