https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tropickem-pocasi-se-v-praze-vice-zaleva-zelen-a-omezuje-se-seceni-travniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V tropickém počasí se v Praze více zalévá zeleň a omezuje se sečení trávníků

16.7.2023 00:35 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
V současném tropickém počasí se zeleň v Praze musí více zalévat, a to zejména nově vysazené stromy a keře. ČTK to řekla mluvčí organizace Lesy hlavního města Prahy Petra Fišerová. Kvůli vysokým teplotám se naopak omezuje sečení trávníků. Více zavlažovat musí i pražská botanická zahrada.
 

"V současném horkém období se naše péče o zeleň soustředí hlavně na zálivku, a to zejména u nových výsadeb dřevin, ale i záhonů letniček a podobně," uvedla Fišerová. Kvůli velkému množství lokalit, o které se organizace stará, se podle Fišerové musí zalévat od brzkých ranních hodin po celý den. "Zaléváme ale cíleně do závlahové mísy a nekropí se listy," dodala.

Sečení trávníků se v horkých dnech naopak neprovádí, po posečení jsou trávníky totiž náchylnější k vysychání a spálení od slunce. Výjimkou jsou podle Fišerové pouze některé trávníky pod závlahou, a to jen v omezené míře. Během léta podle ní dochází celkem běžně k seschnutí travních ploch, které se ale poté přirozeně obnoví. Také stromy mohou podle ní v létě reagovat na vysoké teploty shazováním listů. Sníží si tak listovou plochu, čímž šetří energii a odpařování vody a dokáží přečkat extrémní teploty.

Se zvýšenou potřebou zavlažování se potýká i trojská botanická zahrada. "Stejně jako v uplynulých letech se v horkých dnech projevuje zvýšená potřeba zavlažování expozičních ploch," řekl ředitel zahrady Bohumil Černý. Oproti minulým létům podle něj však situace není horší. "Naopak, v některých letech bylo třeba navýšit zavlažování dříve než letos," uvedl. Sucho a slunce se nejvíce projevuje na travnatých plochách, řekl Černý.

Chladnomilným rostlinám horka podle něj naopak problémy nedělají, jsou totiž celoročně umístěny v chladnějších částech skleníků, kde se po celý rok udržují vyhovující podmínky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist