https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ugande-se-zvysuje-pocet-lidi-nakazenych-malarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ugandě se zvyšuje počet lidí nakažených malárií

14.8.2019 00:36 (ČTK)
V Ugandě se za poslední dva měsíce nakazilo malárií více než milion lidí. / Ilustrační foto
V Ugandě se za poslední dva měsíce nakazilo malárií více než milion lidí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | James Gathany / Public Health Image Library
V Ugandě se za poslední dva měsíce nakazilo malárií více než milion lidí. Ministerstvo zdravotnictví tohoto afrického státu tvrdí, že jedním z důvodů pro tak vysoký počet nemocných jsou změny klimatu. Nemoc se objevuje také v oblastech, kterým se díky příznivějšímu klimatu dosud vyhýbala, napsal včera server BBC.
 

Podle ministerstva bylo za stejnou dobu loni hlášeno o 40 procent méně případů nemoci. Delší červnové deště vytvořili mnohem lepší podmínky pro rozmnožování komárů, kteří nemoc přenášejí.

Vláda rovněž tvrdí, že za vyšším počtem nakažených je i méně časté používání sítí proti komárům, které vláda rozdala před dvěma lety a které už jsou ve špatném stavu. Ve snaze zmírnit počet nemocných jich ugandské úřady mezi únorem 2017 a březnem 2018 do domácností rozdaly kolem 38 milionů.

S epidemií malárie se v současnosti potýká i další východoafrická země Burundi. V zemi, která má asi 11,5 milionu obyvatel, od ledna zemřelo zhruba 1800 lidí. Více než 5,7 milionu se jich nemocí nakazilo. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v roce 2017 ve světě nakazilo malárií asi 219 milionů lidí, 435.000 jich zemřelo, z toho 93 procent v Africe.

K příznakům malárie patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče. Hlavní formou ochrany zůstávají sítě proti komárům a repelenty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist