https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ujcove-na-zdarsku-lide-sebrali-pet-tun-jablek-vytezek-z-prodeje-jde-na-kroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ujčově na Žďársku lidé sebrali pět tun jablek, výtěžek z prodeje jde na kroje

27.10.2024 19:25 | UJČOV (ČTK)
Foto | Joanna Nix-Walkup / unsplash.com
V Ujčově na Žďársku sesbírali dobrovolníci 5,1 tuny jablek. Výtěžek z jejich prodeje dají na obnovu krojů, které se v obci používají při hodech. Stejná jablečná brigáda před čtvrt stoletím vynesla peníze na pořízení krojů, aby si je tamní mládež nemusela složitě půjčovat odjinud. K letošnímu dobrému výdělku pomohlo to, že výkupní cena jablek byla vyšší než minulé roky. ČTK to řekl František Bureš (nestraník), starosta obce s 500 obyvateli.
 
Tři desítky lidí koncem letošního září sbíraly jablka v sadě, který jim nezištně poskytla jeho majitelka. Výdělek z prodeje jablek byl skoro 18 000 korun, výkupní cena byla 3,50 koruny za kilogram.

Kvůli dubnovým mrazům byla na řadě míst v Česku špatná úroda ovoce. V kopcovité krajině kolem Ujčova se dopad mrazu na zahrádkách lišil podle nadmořské výšky. "Tady to bylo půl na půl, jsou lokality u řeky, kde není nic. V těch vyšších polohách jablka zůstala," uvedl starosta. Nadmořská výška se na území obce s pěti místními částmi pohybuje od 330 metrů v údolní nivě Svratky po 626 metrů na vrchu Babylon.

V Ujčově se hody se stavěním máje tradičně konají třetí neděli v říjnu. Dřív chodila mládež do hodového průvodu ve vlastních šatech. Později si kroje půjčovala z Brna, Bystřice nad Pernštejnem, Rožné nebo sousedního Lískovce. "Půjčování však přinášelo mnoho starostí, od dopravy krojů, přes jejich úpravu na míru až po jejich praní a škrobení," zavzpomínala Jitka Loukotová, dcera Ludmily Pavelkové, která se o kroje léta stará. Kroje jsou jednodušší než v úrodnějších oblastech Moravy. Děvčata nosí kratší sukně s bílou zástěrkou a halenou a červenou vestu, chlapci tmavé kalhoty s bílou halenou, vestu mají modrou.

Aby mohl mít Ujčov vlastní kroje, zorganizovali v roce 1997 dobrovolní hasiči první brigádu na sběr jablek, díky svolení vlastníka mohli do stejného sadu jako letos. Tehdy se vydělalo přes 9000 korun na látky, krajky, stuhy, nitě, bavlnky a další materiál, z něhož Ludmila Pavelková ušila osm párů krojů pro mládež a oblečení pro další hodové postavy - kata a sluhu. Doma střihala, šila a vyšívala celý rok. Po letech je potřeba sváteční oblečení obnovovat. Kroje by potřebovaly také děti, které mají v posledních dvou letech na hodech taneční vystoupení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist