https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ulicich-parize-se-kvuli-stavce-ve-spalovnach-hromadi-odpadky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ulicích Paříže se kvůli stávce ve spalovnách hromadí odpadky

5.2.2020 00:20 (ČTK)
V ulicích Paříže se hromadí odpadky. Jejich odvoz narušila stávka ve třech spalovnách v okolí francouzské metropole. Zaměstnancům spaloven se nelíbí plánovaná vládní důchodová reforma, proti které ve Francii lidé různých profesí protestují již dva měsíce.
V ulicích Paříže se hromadí odpadky. Jejich odvoz narušila stávka ve třech spalovnách v okolí francouzské metropole. Zaměstnancům spaloven se nelíbí plánovaná vládní důchodová reforma, proti které ve Francii lidé různých profesí protestují již dva měsíce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Delphine Goldsztejn / LP
V ulicích Paříže se hromadí odpadky. Jejich odvoz narušila stávka ve třech spalovnách v okolí francouzské metropole, informoval včera server BFMTV. Zaměstnancům spaloven se nelíbí plánovaná vládní důchodová reforma, proti které ve Francii lidé různých profesí protestují již dva měsíce.
 

Provoz spaloven v Saint-Ouen, Ivry-sur-Seine a Issy-les-Moulineaux je kvůli stávce narušený již deset dní. Odpad z metropole tak popeláři sváží na 15 provizorních sběrných míst. Podle BFMTV mohou ale od minulého víkendu denně odvézt jen 1900 tun odpadu. Běžně přitom denně vyvezou odpadky o hmotnosti o tisíc tun vyšší. Kolem popelnic se tak hromadí pytle se zbytky z domácností šesti milionové pařížské aglomerace.

Podle zástupce radnice francouzského hlavního města Paula Simondona je jediným řešením nastalé situace obnovení provozu spaloven. Na twitteru vyzval francouzskou vládu, aby "přijala zodpovědnost" a zajistila, aby spalovny opět začaly fungovat. Odboráři ale chtějí provoz spaloven blokovat přinejmenším do pátku.

Ve Francii se již od 5. prosince loňského roku protestuje proti chystané reformě důchodového systému. Protestní akce na přelomu roku ochromily mimo jiné hromadnou dopravu v Paříži a jejím okolí. V posledních týdnech sice počet účastníků demonstrací klesá, proti vládní reformě se ale lidé různých profesí nadále bouří.

Vláda chce zavést univerzální, "bodový" penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist