https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ulicich-zdaru-n.s.bude-letos-vysazeno-pres-380-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ulicích Žďáru nad Sázavou bude letos vysázeno přes 380 stromů

24.1.2021 01:03 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Nové stromy budou pracovníci na podzim vysazovat ve 12 ulicích. Výsadba se bude týkat i míst, kde dneska žádné stromy nejsou. Nahradí také 116 stávajících dřevin.
Nové stromy budou pracovníci na podzim vysazovat ve 12 ulicích. Výsadba se bude týkat i míst, kde dneska žádné stromy nejsou. Nahradí také 116 stávajících dřevin.
Radnice ve Žďáru nad Sázavou nechá letos na podzim v ulicích vysázet přes 380 nových stromů, budou to lípy, javory či duby. Zčásti nahradí nemocné dřeviny, které budou pracovníci kácet v únoru a březnu. Na obnovu stromořadí za 4,8 milionu korun dostalo město dotaci, která náklady pokryje asi z 60 procent, uvedl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).
 

"Naším cílem je zelené zdravé město, kde porostou krásné velké stromy, které budou omezovat prašnost, budou vytvářet zdravé mikroklima a budou zachycovat škodlivé látky," řekl starosta. Doplnil, že letošní projekt navazuje na revitalizaci zeleně provedenou v roce 2018. Soutěží se cena nynější zakázky proti původnímu předpokladu snížila o 700 000 korun.

Nové stromy budou pracovníci na podzim vysazovat ve 12 ulicích. Výsadba se bude týkat i míst, kde dneska žádné stromy nejsou. Nahradí také 116 dřevin, které půjdou k zemi. "Jsou to staré umírající nemocné stromy," řekl starosta. Uvedl, že před desítkami let byly možná v rámci budovatelského nadšení zvolené nevhodné druhy, které mají nízkou a malou korunu. Někde ztěžují průjezd vyšších aut. "I z hlediska bezpečnosti chodců nebo zaparkovaných automobilů je vhodné je odstranit," řekl. Další desítky stromů odborníci ošetří.

Zeleň bude ve Žďáru nad Sázavou přibývat i na městských střechách. Vloni na podzim nechalo město osázet rostlinami část rovné střechy u polikliniky, letos má v plánu podobně upravit zastřešení zasedací místnosti bývalého městského úřadu na náměstí. Dlouhodobý plán města zaměřený na zlepšení životního prostředí počítá mimo jiné i s tvorbou zelených fasád, využíváním odpadní a dešťové vody, elektromobilů, sluneční energie nebo s obnovováním polních cest.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist