https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-unicove-zavlazuji-suchem-ohrozene-stromy-pomoci-vaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Uničově zavlažují suchem ohrožené stromy pomocí vaků

3.8.2018 00:12 | UNIČOV (ČTK)
Vaky jsou naplněny zhruba 60 litry vody, která odtéká asi devět hodin. Díky tomu se veškerá vláha dostane do půdy a ke kořenům stromů.
Vaky jsou naplněny zhruba 60 litry vody, která odtéká asi devět hodin. Díky tomu se veškerá vláha dostane do půdy a ke kořenům stromů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Speciální plastové vaky začali v parných dnech používat k zálivce stromů pracovníci technických služeb v Uničově na Olomoucku, aby zejména mladé stromy ochránili před suchem. Plastové vaky přikládáme ke zhruba 50 vytipovaným stromům po celém městě, řekl ředitel Technických služeb Uničov Luděk Zamazal.
 

"Jde o extrémně odolné plastové vaky, které fungují jako klasická kapková závlaha," uvedl Zamazal. Potřebnou vláhu dodávají vaky stromům postupně. "Když přijede kropička, tak strom jednorázově zalije třeba 30 litry. Pokud ale není kolem kmene dostatečná závlahová mísa, většina vody se rozteče do okolí. To u závlahového vaku nehrozí," řekl.

Vaky jsou naplněny zhruba 60 litry vody, která odtéká asi devět hodin. Díky tomu se veškerá vláha dostane do půdy a ke kořenům stromů. "Vak lze použít jako jednoduchý, nebo dva sepnuté. Jejich objem vždy zmenšuje samotný kmen, který obepínají. Ale pokud dva sepnuté vaky položíme vedle stromu, můžeme v tu chvíli využít celý jejich objem, který je až 190 litrů," řekl Zamazal.

Technické služby Uničov zakoupily 20 vaků, každý stál zhruba 600 korun. "Poprvé jsme se s tímto řešením seznámili na zahradnickém školení loni v listopadu v Luhačovicích. Tam jsme se s dodavatelem také dohodli a poprvé jsme vaky použili ve čtvrtek 12. července," uvedl Zamazal. Zavlažovací vaky se podle něj začaly užívat ve Spojených státech zhruba před 30 lety a poté se rozšířily do dalších zemí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist