https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usa-zvazuji-ze-postavi-mimo-zakon-tajne-porizene-snimky-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA zvažují, že postaví mimo zákon tajně pořízené snímky týrání zvířat

9.4.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Snímek ze skryté kamery ukazuje Jackieho McConnella, jak bije koně dřevěnou tyčí.
Snímek ze skryté kamery ukazuje Jackieho McConnella, jak bije koně dřevěnou tyčí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skrytá kamera se stala silným spojencem amerických ochránců zvířat. Díky ní se jim jen v posledních dvou letech podařilo zachytit, jak chovatelé kvůli výstavnímu kroku týrají koně chemikáliemi. Nebo kopání do vepřů a vyhazování selat do vzduchu či kruté zacházení se slepicemi ve velkochovech. Díky těmto záběrům byli někteří viníci potrestáni. Přichází ale i reakce z druhé strany. V některých státech USA navrhli zákon, který by pořizování skrytých nahrávek postavil mimo zákon a jejich autory by zapsal na seznam teroristů..
 

Poté, co ochránci zvířat výše zmíněné snímky zveřejnili, přišla rychlá odezva. Federální žalobce podal žalobu na chovatele koní pro porušení zákona. Místní žalobci ve Wyomingu zažalovali devět pracovníků vepřína. Velkochov slepic přišel kvůli nahrávce o svého největšího odběratele vajec, McDonald´s.

V některých státech USA se ale nyní projednávají zákony, které by pořizování snímků skrytou kamerou ve velkochovech zakázaly. Nebo požadují, aby takové video bylo bezprostředně po natočení předáno úřadům. To podle ochránců zvířat prakticky znemožní jakoukoliv smysluplnou investigaci.

Jeden z legislativních návrhů se jmenuje zákon o zvířatech a ekologickém terorismu (The Animal and Ecological Terrorism Act). Podle něho by se mělo zakázat filmování a fotografování ve velkochovech, protože to může očernit farmu či jejího majitele. Ten, kdo by se proti zákonu provinil, by byl zapsán do registru teroristů.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Aktivisté, kteří hájí práva hospodářských zvířat, upozorňují, že některé státy – třeba Iowa, Utah nebo Missouri – již přijaly zákony, které v podstatě znemožňují odhalovat týrání zvířat. A některé skupiny ochránců zvířat dodávají, že v těchto státech už omezily svou činnost.

Další státy budou o podobných zákonech jednat v následujících týdnech. Několik jiných států ale podobné návrhy již zamítlo, například New Mexico nebo New Hampshire.


reklama

 
Další informace |
Video odhalující kruté praktiky chovatelů koní

Podle článku Taping of Farm Cruelty Is Becoming the Crime, zveřejněného na serveru NYT 6. dubna 2013.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist