https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ustecke-zoologicke-zahrade-se-narodila-kotata-gepardu-stihlych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ústecké zoologické zahradě se narodila koťata gepardů štíhlých

17.11.2022 00:29 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Chov gepardů v lidské péči je velice náročný. Je nezbytné mít samostatné zařízení pro samce a pro samice, neboť mimo říji musí být zcela odděleni.
Chov gepardů v lidské péči je velice náročný. Je nezbytné mít samostatné zařízení pro samce a pro samice, neboť mimo říji musí být zcela odděleni.
V zoologické zahradě v Ústí nad Labem se narodila dvě koťata gepardů štíhlých. Jde o velký úspěch. Přestože tyto kočkovité šelmy chová 107 institucí, za poslední rok se mláďata narodila pouze ve čtyřech zoo v Evropě, informovala tisková mluvčí zoo Veronika Schranková.
 

V zoo jsou tři dospělí jedinci gepardů, dvě samice a jeden samec. Nejrychlejším suchozemským savcům slouží výběhy v horní části areálu. "Chov gepardů v lidské péči je velice náročný. Je nezbytné mít samostatné zařízení pro samce a pro samice, neboť mimo říji musí být zcela odděleni," uvedla Schranková. Zásadní je i povaha a kompatibilita jednotlivých zvířat a dobré pozorovací schopnosti chovatelů, kteří musí vystihnout správný okamžik, kdy zvířata spojit. "Náš chovný pár je mladý a nezkušený, v minulém roce se jejich spojení nezdařilo, samec se vůči samici choval agresivně," řekla k předchozímu pokusu o páření gepardů jejich chovatelka Věra Malířová. V letošním roce se chování zvířat zlepšilo a na konci srpna k sobě pár našel cestu.

Mláďata se narodila 16. října. Porod byl podle vedoucí zoologického útvaru Petry Padalíkové velmi napínavý. "Při ranní kontrole jsme pozorovali jedno mládě, které dle kamerového systému samice porodila kolem 4:00 ráno. Vše nasvědčovalo tomu, že porod byl ukončen. Přestože bezproblémový porod životaschopného mláděte byl obrovským úspěchem, naše radost byla mírněna faktem, že gepardí jedináček většinou nedokáže udržet laktaci matky," řekla Padalíková s tím, že pro gepardy jsou přirozené vícečetné vrhy. Odchov jediného mláděte není efektivní investicí pro samici a pro stimulaci laktace je tak třeba sání více mláďat. "Úleva přišla až po pěti hodinách, kdy samice porodila ještě druhé mládě, což značně zvýšilo šance na přežití obou jedinců. Přestože je to pro samici první zkušenost, stará se o obě mláďata vzorně," řekla Malířová.

Do odchovu tým zoologů a chovatelů zoo nezasahuje, pouze vše monitoruje. Klid je teď pro samici a mláďata zásadní. Za dva měsíce při očkování a čipování chovatelé zjistí pohlaví koťat. Až povyrostou, naskytne se návštěvníkům šance je vidět na vlastní oči, protože se spolu s matkou přestěhují do vnitřní expozice s proskleným průhledem. V Zoo Ústí nad Labem pak zůstanou mláďata gepardů minimálně rok, než budou od matky odstaveny.

Gepardi štíhlí patří podle Červeného seznamu ohrožených druhů mezi zranitelné. Jejich počty ve volné přírodě klesají v důsledku ubývajícího životního prostoru, pytláctví a velmi nízké genetické variability. "Proto je už jen narození gepardů v celosvětovém měřítku obrovským úspěchem," uvedla ředitelka ústecké zoo Ilona Pšenková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist