https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-utery-stoupl-pocet-pozaru-v-cele-cr-o-100-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V úterý stoupl počet požárů v celé ČR o 100 procent

22.6.2017 02:10 | BOR U SKUTČE (ČTK)
Za poslední týden, od 14. do 20. června, hasiči vyjížděli k 508 požárům, což je více než 70 případů denně. Dlouhodobý denní průměrný čítá 49 požárů. / ilustrační foto
Za poslední týden, od 14. do 20. června, hasiči vyjížděli k 508 požárům, což je více než 70 případů denně. Dlouhodobý denní průměrný čítá 49 požárů. / ilustrační foto
Hasiči v celé republice v úterý vyjížděli kvůli nadměrnému suchu ke stovce požárů. Je to dvakrát tolik, než je běžný denní průměr. Nejrozsáhlejší požár hasili v Boru u Skutče na Chrudimsku, kde hořel les. ČTK o tom včera informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.
 

Požářiště v Boru o velikosti 300 krát 300 metrů hlídali hasiči do rána. Museli vyhlásit třetí požární stupeň a uzavřeli příjezdovou silnici třetí třídy, protože ji zaplnily hasičské cisterny.

"Hasiči bojovali nejen s plameny, ale také obrovským horkem a s kopcovitým terénem, který jim ztěžoval práci. Muselo být zřízeno čerpací stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody," uvedla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Český hydrometeorologický ústav vydal do odvolání výstrahu na zvýšené nebezpečí vzniku požárů pro Středočeský, Ústecký, Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Plzeňský a Jihomoravský kraj a Prahu.

"V období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů se mimo jiné nesmí v lesích, parcích a jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí polí, stohů sena a slámy platí tento zákaz na vzdálenost 100 metrů," uvedla Zaoralová.

Rovněž lidé nesmí zapalovat zábavní pyrotechniku a lampiony štěstí a pořádat ohňostroje. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotivy a je zakázáno jezdit jakýmkoli motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské, lesní stroje a technika IZS, dodala Zaoralová.

Za poslední týden, od 14. do 20. června, hasiči vyjížděli k 508 požárům, což je více než 70 případů denně. Dlouhodobý denní průměrný čítá 49 požárů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist