https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zari-opet-probehne-slavnost-zazit-mesto-jinak-organizatori-shani-prostredky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V září opět proběhne slavnost Zažít město jinak, organizátoři shání prostředky

18.8.2016 10:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pouliční slavnost letos promění rekordní počet míst. Na ilustračním snímku Zažít město jinak na Praze 2 v roce 2011.
Pouliční slavnost letos promění rekordní počet míst. Na ilustračním snímku Zažít město jinak na Praze 2 v roce 2011.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Po jedenácté promění třetí zářijovou sobotu obyvatelé, místní spolky, umělci a drobní podnikatelé ulice našich měst při uliční slavnosti Zažít město jinak. Letos se bude konat na rekordních 71 místech v Praze a ve 21 dalších městech. A poprvé se organizátoři rozhodli vyzvat veřejnost a požádat ji o finanční pomoc. Na realizaci letošních slavností Zažít město jinak spustili crowdfundingovou kampaň.
 

Letos se do Zažít město jinak nově zapojí města jako Písek, Jihlava, Liberec, ale třeba i Terezín. V Praze se v místa setkávání poprvé promění Jateční ulice, Přístavní, Vojtěšská, Puškinovo náměstí nebo na Praze 3 ulice Lucemburská a Slavíkova.

S nárůstem oživených míst roste i rozpočet na celou organizaci události. Proto se spolek Auto*Mat, který Zažít město jinak pořádá, žádá o pomoc samotné návštěvníky. „Zažít město jinak je a bude pro návštěvníky vždy zadarmo. Nechceme a ani se nemůžeme spoléhat jen na podporu dotací. Proto jsme se poprvé rozhodli požádat o podporu samotné návštěvníky,“ říká koordinátor Zažít město jinak Martin Šotola.

Tým Zažít město jinak a stovka místních organizátorů se společně snaží ukázat obyvatelům ulice a prostor kolem ze zcela jiné perspektivy a proměnit ulice z míst míjení na místa setkávání. „Naším dlouhodobým cílem je vrátit ulicím jejich původní význam, který nebyl jen dopravní. Dříve to byla místa společenského setkávání, dětských radovánek, kafíček a kulturních událostí. Přejeme si města, ve kterých je radost žít,“ říká Adéla Brabcová.

Organizátoři chtějí vybrat částku 350 000 Kč. Pro významné dárce mají připravené poděkování, například projížďku s Vavřincem Hradilkem na paddleboardu po Vltavě, procházku s architektem Adamem Gebrianem po zajímavých místech Prahy nebo návštěvu ateliéru Krištofa Kintery. Sbírka probíhá do 17. září na webových stránkách zazitmestojinak.cz/daruj. Nadace Karla Janečka ke každé darované stokoruně přidá 62 korun navíc, a to až do výše 90 000 Kč.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist