https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zatci-budou-mit-chytre-kose-poznaji-kdy-jsou-plne-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Žatci budou mít chytré koše, poznají, kdy jsou plné odpadu

29.11.2018 00:10 | ŽATEC (ČTK)
Takzvaně chytré odpadkové koše na tříděný odpad se začaly minulý týden instalovat v Žatci.
Takzvaně chytré odpadkové koše na tříděný odpad se začaly minulý týden instalovat v Žatci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Takzvaně chytré odpadkové koše na tříděný odpad se začaly minulý týden instalovat v Žatci. Čtyři koše jsou díky technologii stále on-line, takže obsluha pozná, kdy je třeba je vysypat. Jde o koše s lisem a pojmou zhruba čtyřikrát víc plastů než koš běžný. Koše na tříděný odpad získalo město v rámci dotačního projektu Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci, informoval mluvčí města Tomáš Kassal.
 

Celkové náklady na projekt jsou téměř deset milionů korun, z čehož 85 procent pokryje dotace. Takzvaně chytré koše mají podle Kassala podpořit třídění odpadu ve městě. V Ústeckém kraji se totiž vedle Středočeského kraje odpad třídí velmi málo. Podíl odděleně sbíraných složek zde činí pouze 12,3 procenta.

Podle vedoucí odboru rozvoje města Kateřiny Mazánkové je vyprázdnění košů jednoduché. "Jde jen o vysypání pytle, takže technická správa si kvůli nim nemusela pořizovat žádnou speciální techniku,“ uvedla Mazánková.

Součástí projektu je i pořízení dalších nádob na třídění odpadu včetně tří sestav polopodzemních kontejnerů, které se ještě letos začnou instalovat na sídlištích na jihu města. Sedm hnízd podzemních kontejnerů se začne montovat v centru a na dalších místech příští rok.

Stanoviště nádob se skládají buď ze dvou košů, jednoho s lisem na plast a jednoho bez lisu na papír, nebo tří košů, kde je jeden bez lisu navíc určený na sklo. Trojkombinace budou na náměstí Svobody, na náměstí Prokopa Velkého a na Kruhovém náměstí, kde bude navíc i jedna dvojkombinace.

"Na každém je umístěný jednoduchý popis, který napovídá, co se do koše může dávat. Zároveň jsou v blízkosti běžných košů na směsný komunální odpad, takže lidé si mohou vybrat, co kam vhodí," uvedla Denisa Harajdová z žateckého odboru rozvoje.

Chytré odpadkové koše jsou dosud v několika českých městech, například v Praze, Karlových Varech nebo Prachaticích.

Žatec je historickým městem, které žádá o zařazení na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist