https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zeleznem-brode-zbourali-areal-exathermu-vycistili-ho-od-rtuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Železném Brodě zbourali areál Exathermu, vyčistili ho od rtuti

22.8.2018 00:08 | Ž. BROD (ČTK)
Sanace bývalého Exathermu v Železném Brodě na Jablonecku je hotová. Budovy podniku, kde se léta vyráběly teploměry, dělníci zbourali a areál kontaminovaný rtutí vyčistili.
Sanace bývalého Exathermu v Železném Brodě na Jablonecku je hotová. Budovy podniku, kde se léta vyráběly teploměry, dělníci zbourali a areál kontaminovaný rtutí vyčistili.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sanace bývalého Exathermu v Železném Brodě na Jablonecku je hotová. Budovy podniku, kde se léta vyráběly teploměry, dělníci zbourali a areál kontaminovaný rtutí vyčistili. Výsledky měření obsahu rtuti v půdě nepřesáhly limitní hodnoty, takže lze pokračovat v úpravě tohoto prostoru. V budoucnu by měl sloužit jako rekreační zóna, řekl v pondělí starosta František Lufinka (Za rozvoj města). Demolice a vyčištění areálu stálo 8,5 milionu korun, velkou část získala radnice z Operačního programu Životní prostředí.
 

Nevyužívaný areál Exathermu koupila před lety radnice zhruba za 7,5 milionu korun. Jde o prostor v centru města v blízkosti řeky a panelového sídliště. Město se snažilo některé objekty pronajmout, zájem ale nebyl a areál zůstal prázdný. Hlavně objekt, kde se v minulosti plnily teploměry rtutí, byl navíc natolik kontaminovaný, že ho ani nebylo možné využít a bylo nutné ho zbourat, odvézt bylo třeba i část zeminy v areálu. "S částí materiálu se muselo nakládat jako s nebezpečným odpadem, což sanaci prodražilo," dodal starosta.

Práce na sanaci podle Lufinky skončily. "Na základě požadavků inspekce životního prostředí tam musíme ještě nechat udělat kontrolní vrty do úrovně podzemních vod," řekl. Pokud budou výsledky dobré, nebude nutné vodu dál sledovat, pokud by se tam nějaké znečištění objevilo, bude se tam ještě nějakou dobu voda monitorovat. "V žádném případě to ale nebrání využívání prostor pro dané aktivity," uvedl starosta. S žádnou výstavbou se podle něj na pozemcích nepočítá, vzniknou tam zelené plochy, venkovní sportoviště a také dráha pro in-line bruslení.

Sanace bývalého Exathermu je další ekologickou zátěží, kterou se na území Libereckého kraje podařilo odstranit. "V aktualizovaném seznamu je jich zhruba 40, z toho do deseti je priorita číslo jedna. Jsou to věci, které ohrožují bezprostředně podzemní vody nebo mohou mít jiné důsledky," řekl již dříve krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). S ekologickou zátěží se léta potýká také třeba nedaleký Jesenný na Semilsku. V prostoru tamní železniční stanice se v minulosti přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Zpracovává se tam analýza rizik, která ukáže, kolik bude sanace lokality stát.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist