https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zidlochovicich-vyrazili-doborovlnici-na-pomoc-ohrozenym-vlham
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Židlochovicích vyrazili dobrovolníci na pomoc ohroženým vlhám

7.3.2020 00:27 | ŽIDLOCHOVICE (ČTK)
Dobrovolníci v Židlochovicích na Brněnsku minulý víkend pomáhali ohroženým vlhám pestrým (na snímku), čistili jim areál, kde hnízdí, od náletových dřevin.
Dobrovolníci v Židlochovicích na Brněnsku minulý víkend pomáhali ohroženým vlhám pestrým (na snímku), čistili jim areál, kde hnízdí, od náletových dřevin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Reiser / Calla – Sdružení pro záchranu prostředí
Dobrovolníci v Židlochovicích na Brněnsku minulý víkend pomáhali ohroženým vlhám pestrým, čistili jim areál, kde hnízdí, od náletových dřevin. Ptáci díky tomu budou mít k hnízdění lepší podmínky. Minulý týden to řekl spolupořadatel dobrovolnické akce, veterinář Pavel Forejtek.
 

Vlha pestrá hnízdí v kolmých stěnách bývalé cihelny v Židlochovicích zhruba posledních deset let. Podle Forejtka jde ročně asi o 15 až 20 hnízdících párů. Areál cihelny ale zarůstá. "Hnízdiště těchto vzácných ptáků proto chceme obnovit. Už loni jsme zapracovali na obnově kolmých stěn, nyní o víkendu chceme areál vyčistit od náletových dřevin," řekl minulý týden Forejtek.

Hnízdo si vlha pestrá staví právě na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách. Ptáci tak mají dobrý výhled a také snadný výlet. Když jim hnízdiště zaroste, vlhy ho podle Forjetka opustí. "Zatímco v pískovnách či u řek se jim hnízdiště přirozeně obnovuje, tady to nefunguje. O areál se nikdo nestará. Musíme tomu trochu napomoci," uvedl Forejtek.

Loni se na obnovování kolmých stěn podle něj podílelo přes 20 dobrovolníků. Letos ani chladno a sněžení nezabránilo dvěma desítkám dobrovolníků pomoci přírodě, v areálu, kde hnízdí vlhy pestré, dobrovolníci odstranili náletové keře a stromy.

Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy živočichů. Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, právě především na jižní a jihovýchodní Moravě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist