https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zimbabwe-pytlaci-otravili-kyanidem-22-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zimbabwe pytláci otrávili kyanidem 22 slonů

27.10.2015 12:54 | HARARE (ČTK)
AFP uvedla, že kvůli obchodu se slonovinou zabijí pytláci ročně v Africe 30 000 a 40 000 slonů
AFP uvedla, že kvůli obchodu se slonovinou zabijí pytláci ročně v Africe 30 000 a 40 000 slonů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Otrava kyanidem je s největší pravděpodobností příčinou úmrtí 22 slonů, jejichž těla v pondělí večer nalezli strážci zimbabwského národního parku Hwange. S odvoláním na správu rezervace o tom informovala agentura AFP. Jen za poslední měsíc tak pytláci v této jihoafrické zemi otrávili už přinejmenším 62 majestátních tlustokožců.
 

Strážci našli těla slonů v západní části rezervace Hwange. Zajistit se jim na místě podařilo 35 klů, uvedla mluvčí parku Caroline Washayová. Pytláci si tak podle všeho odnesli pouze tři kly. Mezi mrtvými slony jsou i mláďata, kterým dlouhé zuby žádané na černém trhu ještě nenarostly.

"Počet úmrtí slonů na otravu kyanidem je alarmující," uvedla zástupkyně parku. Jed nastražený pytláky navíc prý často pozřou i jiná zvířata. "Nadále tlačíme na úřady, aby udělovaly lidem za držení kyanidu pokuty v takové výši, které by je odradily," dodala Washayová.

Kromě zpřísnění postihů by chtěl park proti trávení slonů bojovat rovněž speciálně vycvičenými psy z Jihoafrické republiky a nasazením bezpilotních letounů.

Před méně než dvěma týdny otrávili pytláci nedaleko hranic parku Hwange 26 slonů. Jed byl údajně napuštěný v pohozených pomerančích. Stejnou smrtí zahynulo za poslední čtyři týdny už přes 60 tlustokožců. Během celého loňského roku otravě kyanidem podlehlo v Zimbabwe přes 300 slonů, většina v okolí vodních zdrojů.

Už v pondělí zimbabwské úřady oznámily, že o víkendu na mezinárodním letišti v Harare zadržely zásilku 173 kilogramů slonoviny v hodnotě asi 43.250 dolarů (zhruba milion Kč). Pašeráci kly chtěli dostat do Singapuru. Tři z nich policie už zadržela.

AFP uvedla, že kvůli obchodu se slonovinou zabijí pytláci ročně v Africe 30 000 a 40 000 slonů.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist