https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zimbabwe-uhynulo-22-slonu-pricinou-je-asi-bakterialni-infekce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příčinou úhynu 22 slonů v Zimbabwe je asi bakteriální infekce

3.9.2020 01:01 | HARARE (ČTK)
Příčinou úmrtí slonů může být kromě bakteriální infekce také vyčerpání některých zvířat po dlouhých pochodech za vodou a pastvou.
Příčinou úmrtí slonů může být kromě bakteriální infekce také vyčerpání některých zvířat po dlouhých pochodech za vodou a pastvou.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Fibrel / Pixabay
Na západě Zimbabwe uhynulo nejméně 22 slonů. Podle prvních testů je příčinou úmrtí bakteriální infekce způsobená požitím jedovatých rostlin. Oznámil to mluvčí agentury spravující tamní národní parky. Podle něj se dá očekávat, že přibudou další případy.
 

Většina zvířat uhynula v lese Pandamasue, který se nachází mezi Viktoriinými vodopády a národním parkem Hwange. Mluvčí Tinashe Farawo, jehož citovala agentura AP, řekl, že mezi mrtvými slony jsou hlavně mladí a oslabení jedinci. Mladí sloni podle něj nejsou dost velcí, aby dosáhli do větví vyšších stromů, "takže pojídají cokoli, i vegetaci, která pro ně může být jedovatá". Mladí sloni byli nalezeni i s kly, což vylučuje zásah pytláků.

Problém podle něj může přetrvat po celé období sucha. Zimbabwe pociťuje globální klimatickou změnu v podobě suchého počasí, v němž se zvířatům nedostává vody a vegetace.

Příčinou úmrtí může být kromě bakteriální infekce také vyčerpání některých zvířat po dlouhých pochodech za vodou a pastvou. Farawo řekl, že jsou zvířata ohrožena rovněž přemnožením. "Stávají se hrozbou sama sobě," sdělil.

V minulých letech v Zimbabwe pytláci trávili slony s pomocí kyanidu, aby se dostali ke slonovině, již pak prodávali na černém trhu.

Mnohem větší úhyn slonů hlásí sousední Botswana, ale Farawo řekl, že zatím nic nenaznačuje souvislost s úhynem v Zimbabwe. V Botswaně vědci vyšetřují příčinu úmrtí 275 slonů. Prozatím vyloučili pytláctví i otravu. Nad zprávami o slonech ze Zimbabwe a Botswany vyjádřila znepokojení nadace ochránců přírody African Wildlife Foundation. Zástupce jejího šéfa Philip Muruthi řekl, že by strážci parků měli těla uhynulých slonů rychle odstranit z blízkosti lidských sídel, aby se zamezilo případnému přenosu patogenů.

Odhaduje se, že nejvíc slonů - 156 000 - žije v Botswaně; Zimbabwe, kde jich je 85 000, je na druhém místě. Loni v Zimbabwe uhynulo hladem způsobeným suchem 200 jedinců. Země chce prodat část svých stád zoologickým zahradám v zahraničí, aby snížila počty a získala peníze k ochraně. O ty nyní přichází kvůli opatřením zavedeným kvůli covidu-19, kdy do země nemohou turisté z ciziny. Přemnožení stád vede rovněž ke konfliktům mezi zvířaty a lidmi žijícími v blízkosti parků. Letos při nich přišlo o život 50 lidí, což je nejhorší bilance za minulé desetiletí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist