https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-nad-labem-se-poprve-v-cr-narodila-tri-mladata-hyenky-hrivnate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Dvůr Králové nad Labem se poprvé v ČR narodila tři mláďata hyenky hřivnaté

3.4.2024 09:49 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Foto | Kateřina Bílková / Safari Park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se poprvé v České republice narodila mláďata hyenky hřivnaté. Tři narozené hyenky jsou výjimečnou událostí i v celosvětovém měřítku. Podle dvorské zoo nyní hyenky chová desítka zoologických zahrad na světě, přičemž rozmnožení se podařilo ve třech z nich. Chovný pár téměř dvouletých hyenek dvorská zoo získala loni v květnu z Jihoafrické republiky (JAR).
 

Mláďata se narodila 24. března a podle dosavadních pozorování jsou zdravá a silná. "Pokud se odchov podaří, bude patřit k nejvýznamnějším v historii zoo. Ačkoli není vyhráno, mláďata již překonala první kritické období. To odborníky naplňuje opatrným optimismem," uvedla zoo. Do českých zoo se hyenky vrátily po 65 letech, jedno zvíře se v minulosti krátce objevilo v pražské zoo.

Chov hyenek je velmi náročný a narození mláďat podle ředitele safari parku Přemysla Rabase ukazuje na vysokou profesionalitu dvorských chovatelů. "Už získat hyenky hřivnaté ze specializovaného chovného centra v JAR bylo velice náročné. Naše zooložka tam strávila několikatýdenní stáž, během které získávala veškeré potřebné informace," uvedl Rabas.

V současnosti má do ubikace hyenek přístup jen úzký okruh lidí. "I k nim se samice zatím chová velmi ostražitě. O mláďata se ale dobře stará a opouští je jen výjimečně. Čtvrtý den po narození k našemu překvapení opustilo jedno z mláďat porodní boudu. Matka ho do ní ale záhy přenesla zpět," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Chov hyenek je náročný zejména proto, že jde o potravní specialisty. "Živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů. Naši odborníci na výživu zvířat sestavili zvláštní jídelníček šitý na míru každému zvířeti. Vycházeli z podkladů kolegů z JAR i vlastních zkušeností," uvedl Rabas. V krmení hyenek kromě sušeného a čerstvého hmyzu figurují i různé granuláty pro hmyzožravce i šelmy a masové směsi.

Safari park jako zřejmě jediná zoo na světě nyní chová všechny čtyři druhy hyenovitých šelem. Kromě hyenek hřivnatých chová i hyeny skvrnité, žíhané a čabrakové.

Domovinou hyenek hřivnatých jsou polopouštní a pouštní oblasti jižní, střední a východní Afriky. Je nejmenší ze všech hyen, od kterých se odlišuje vzhledem i způsobem života. Živí se takřka výhradně termity a dalším hmyzem. K snadnému drcení hmyzu má uzpůsobený i chrup, který je korálkovitý. Hyenky mají dlouhý jazyk a velmi lepkavé sliny sloužící k chytání kořisti. V lidské péči se dožívají 15 let a mohou vážit až 14 kilogramů, samci jsou větší než samice.

Dvorská zoo se zaměřuje na Afriku, známá je úspěšným chovem nosorožců či žiraf. Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist