https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-narodilo-mlade-vzacne-zebry-bezhrive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ZOO Dvůr Králové se narodilo mládě vzácné zebry bezhřívé

12.6.2020 12:04 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Safari Park Dvůr Králové
V ZOO Dvůr Králové nad Labem se v květnu narodilo mládě vzácné zebry bezhřívé. Dosud to je jediné mládě zebry bezhřívé, které se letos na světě narodilo zvířatům chovaným v zajetí. I s novorozenou samičkou, která dostala jméno Priscilla, čítá dvorské stádo zeber bezhřívých sedm jedinců.
 

Zebra bezhřívá je vzácným poddruhem zebry stepní, který se v minulosti vyskytoval zejména v Súdánu a v Ugandě. Kvůli nestabilním poměrům v obou zemích ale zeber značně ubylo. Podle aktuálních odhadů jich žije přibližně 200 až 300 v ugandském národním parku Kidepo Valley a v rezervaci Pian Upe. V minulosti obývaly zebry bezhřívé kromě Súdánu i Keňu, ale ani v jedné z těchto zemí se je v posledních letech nepodařilo nalézt. Klisna narozená ve Dvoře Králové je proto podle chovatelů velkým příslibem pro budoucnost celého poddruhu.

Zebry bezhřívé dovezli do Evropy mezi lety 1969 a 1976 tehdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner a zoolog Luděk Dobroruka. Dvorský chov dal základ dnešnímu chovu zeber bezhřívých v zajetí. Nyní 11 zoologických zahrad chová celkem 34 zeber bezhřívých, všechny mají původ v Česku. Dvorská zoo byla loni jedinou na světě, která zebry rozmnožila.

Populace zeber bezhřívých nyní podle zoologů spíše stagnuje a hrozí její postupný úbytek. Chtěli by vytvořit stabilní populaci chovanou v zajetí. "Usilují proto o umístění většiny zeber bezhřívých žijících v lidské péči do Česka a na Slovensko. Stáda tvořená potomky zvířat ze Dvora Králové žijí rovněž v Liberci, Praze a Košicích, v nejbližší budoucnosti se zebry bezhřívé nastěhují také do Plzně," uvedla mluvčí zoo Markéta Grúňová..

ZOO Dvůr Králové společně se Zoo Liberec také usilují o vznik projektu na záchranu zeber bezhřívých přímo v Ugandě, která dnes patří k nejbezpečnějším zemím v Africe. "V plánu je příprava vzdělávacích materiálů a případná pomoc s ochranou, monitoringem a genetickou analýzou populací v rezervacích Kidepo Valley a Pian Upe," uvedla mluvčí.

Zebra bezhřívá dostala své jméno proto, že kolem druhého až třetího roku života vypadává zebrám srst z hřívy. Samci mohou o hřívu přijít zcela, samicím přinejmenším výrazně prořídne.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist