https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-narodilo-prvni-mlade-hrabace-kapskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Dvůr Králové se narodilo první mládě hrabáče kapského

25.4.2017 12:00 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Malý hrabáč je velmi citlivý na teplo a vlhkost. Proto je jeho lůžko v zázemí pavilonu Africká savana vyhříváno infralampou na 32 stupňů Celsia a saturováno vzdušnou vlhkostí.
Malý hrabáč je velmi citlivý na teplo a vlhkost. Proto je jeho lůžko v zázemí pavilonu Africká savana vyhříváno infralampou na 32 stupňů Celsia a saturováno vzdušnou vlhkostí.
V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se v minulých dnech narodilo první mládě hrabáče kapského. Hrabáče, jejichž protáhlá hlava se podobá prasečímu rypáku a blanité uši se tvarem podobají zaječím, zoo chová od roku 2014. Úspěšné odchovy hrabáčů v zajetí nejsou zcela běžné. ČTK to ve čvrtek sdělila mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

Do Dvora Králové se první hrabáč, samec Eka, dostal v roce 2014 ze zoo v ruském Jekatěrinburgu. Loni v létě k němu přibyla z Velké Británie samice Skyla. Mládě se jí narodilo 13. dubna po 239 dnech březosti, což je u hrabáčů standardní délka.

"Skyla se od začátku chovala poněkud nervózně. Protože jsme se báli, aby mládě omylem nezranila, rozhodli jsme se ho umístit po dobu matčiny zvýšené aktivity do speciálního lůžka v zázemí zoo. Ke Skyle ho však pravidelně nosíme a přikládáme ho k matčiným strukům," uvedla ošetřovatelka Lucie Pavlačíková.

Malý hrabáč je velmi citlivý na teplo a vlhkost. Proto je jeho lůžko v zázemí pavilonu Africká savana vyhříváno infralampou na 32 stupňů Celsia a saturováno vzdušnou vlhkostí. Samce chovatelé kvůli bezpečnosti mláděte těsně před porodem od Skyly oddělili. Samice nadále zůstává v expozici pavilonu Africká savana, který je ale z důvodu zajištění klidu zvířete pro návštěvníky otevřen zatím jen omezeně.

Hrabáče chová v Česku ještě pražská zoologická zahrada a nově má jednoho jedince i Zoo Olomouc. "Celkově se v evropských zahradách nevyskytuje úplně běžně a častější úspěšné odchovy mláďat jsou záležitostí spíše posledních několika let, proto zkušenosti s jejich odchovem nejsou zatím velké," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců. V dospělosti váží až 60 kilogramů, jeho téměř lysé tělo je dlouhé přes metr, dalších asi 70 centimetrů měří ocas. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až třicet centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist