https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-poprve-vylihla-mladata-hroznyse-psohlaveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo Dvůr Králové se poprvé vylíhla mláďata hroznýše psohlavého

30.9.2023 00:14 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se poprvé podařilo odchovat mláďata vzácných hroznýšů psohlavých. Od dvou samic získali 11 mláďat. Rozmnožování těchto nejedovatých afrických plazů je značně složité. Za poslední rok se rozmnožení hroznýšů psohlavých podařilo čtyřem zoologickým zahradám na světě, uvedl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný.
 

Nalézt pro rozmnožení hadů správnou kombinaci podmínek trvalo dvorským chovatelům čtyři roky. V literatuře nalezené informace se různily. "Museli jsme samce opakovaně na různé časové úseky připouštět k samicím a zase ho z terária přemisťovat. Hadům jsme také sezonně zajistili pokles teplot, který zaznamenávají i v přírodě," uvedl zoolog Michal Podhrázský.

Po čtyřech letech zkoušení letos na jaře zabřezly obě samice, mláďata přišla na svět asi po sedmi měsících. Během březosti samice mění barvu. Z mechově zelené přejde takřka v černou, díky čemuž lépe využívá sluneční teplo, které potřebuje pro správný vývin mláďat. Mláďata jsou na rozdíl od dospělých velmi výrazně a pestře zbarvení. V dospělosti mají hroznýši psohlaví délku přibližně jeden až dva metry.

Vylíhnutí hroznýšů psohlavých patří k dalším chovatelským úspěchům safari parku v chovu hadů. Loni se zoo podařilo odchovat smrtelně jedovaté bojgy africké a také mládě jedovaté kobry kapské, která patří k nejnebezpečnějším hadům Afriky. Předloni safari park poprvé v českých a slovenských rozmnožil zmije Nitscheiovy. Dvorští chovatelé jako jediní na světě množí vzácné liánovce kapské.

Safari park se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců, žiraf či zeber.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist