https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-chovaji-dalsi-dva-druhy-takzvanych-sipovych-zab
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín chovají dva nové druhy šípových žab. Jejich jed používali indiáni na hroty šípů

1.5.2021 00:33 | HODONÍN (ČTK)
Novinkou v zoo jsou pralesničky azurové a pralesničky harlekýn (na obrázku).
Novinkou v zoo jsou pralesničky azurové a pralesničky harlekýn (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Hodonín
V Zoo Hodonín chovají další dva druhy takzvaných šípových žab. Jde o druhy, které v minulosti některé kmeny indiánů kvůli jejich vysoké toxicitě používaly k potírání hrotů svých šípů, uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová.
 
Novinkou v zoo jsou pralesničky azurové a pralesničky harlekýn. Do Hodonína dorazily ze slovenské Zoo Bojnice a je jim necelý rok. Jde o hmyzožravé žáby původně z Jižní Ameriky. Stejně jako ostatní zástupci čeledi pralesničkovitých jsou známé díky kožním sekretům plných vysoce účinných toxických látek. V minulosti je některé indiánské kmeny používaly k potírání hrotů svých šípů, právě proto se jim někdy říká šípové žáby. Jedovaté látky si ale nevyrábí žáby samy, získávají je díky jedovatým živočichům, které požírají. Žáby držené v zajetí tak jedovaté sekrety postrádají. Nejsou tak pro člověka nijak výrazně nebezpečné.

"Vedle pralesniček pruhovaných, které jsme přivezli loni v létě ze Zoo Hluboká, se jedná o druhého a třetího zástupce pralesniček v naší zoo," uvedla zooložka Lenka Štursová.

Ze slovenské zoo přivezli do Hodonína 14 jedinců. Několik menších žab chovatelé zatím umístili do zázemí zoo, především proto, aby se na ty menší při krmení také dostal jejich podíl hmyzu. "Chov pralesniček se v zoo osvědčil, pro své výrazné zbarvení jsou tyto žáby velmi atraktivní pro návštěvníky," uvedla Štursová.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Loni ji navštívilo nejméně lidí za posledních sedm let, přišlo zhruba 146.000 návštěvníků, meziročně asi o 50.000 méně. Zahrada byla stejně jako ostatní kvůli protiepidemickým opatřením opakovaně uzavřena. Letos poprvé otevřela 12. dubna, vnitřní expozice ale zůstávají uzavřené. Aktuálně ji lze podpořit prostřednictvím sbírky na portálu Donio. Cílem je vybrat 100.000 korun, což pokryje náklady na potravu pro všechna zvířata v zoo na 18 dní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist