https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-chovaji-nove-drapkate-opicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín chovají nové drápkaté opičky

22.10.2020 16:41 | HODONÍN (ČTK)
Tamarín sedlový žije v Ekvádoru na rozvodí Orinoka a vytváří řadu poddruhů.
Tamarín sedlový žije v Ekvádoru na rozvodí Orinoka a vytváří řadu poddruhů.
V Zoo Hodonín začali chovat nový druh - drápkaté opičky tamaríny sedlové. Jde o čtyři bratry, zoo ještě shání nepříbuznou samici. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová.
 

Opičky se v zoo zabydlují od poloviny října, přijely z plzeňské zoo. "Všichni jsou to sourozenci, jeden se narodil v roce 2018, další jsou dvojčata z roku 2019 a poslední je z letošního ledna," uvedla zooložka Lenka Štursová. Zoo shání nepříbuznou samičku, chce vytvořit chovný pár.

V novém domově tamaríny po příjezdu čekala nově zrekonstruovaná a vymalovaná ubikace s novým topením, osvětlením i budkami. "Přijeli ve večerních hodinách každý ve své bedýnce. Zprvu si pomalu zvykali na nové prostředí a trávili hodně času v budce," popsala Štursová. Nyní se opičky podle ní už osmělily a užívají si i ve větvích. Lidé je ale zatím nemohou spatřit, zoo je zavřená kvůli opatřením proti šíření koronaviru, stejně jako další zařízení.

Zoo Hodonín chová tamaríny léta, tento druh je však novinkou. "V nejbližší době máme navíc v plánu ukončit chov tamarínů pinčích, poté budou tamaríni sedloví, jejichž domovinou je Jižní Amerika, jedinými drápkatými opičkami v naší zoo," doplnila zooložka.

Tamarín sedlový žije v Ekvádoru na rozvodí Orinoka a vytváří řadu poddruhů. Přítoky Orinoka vymezují určitá území a v každém z nich se vytvořil díky specifickým podmínkám jiný poddruh. Vzájemně se někdy značně liší. Jako všechny drápkaté opičky obývají tamaríni nízké polohy deštného pralesa. Živí se převážně hmyzem, rostlinnými šťávami a ovocem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist