https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-poprve-odchovali-nandua-pampoveho.mladata-se-vylihla-tesne-pred-tornadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín poprvé odchovali nandua pampového. Mláďata se vylíhla těsně před tornádem

24.7.2021 01:02 | HODONÍN (ČTK)
V Zoo Hodonín poprvé odchovali velkého nelétavého ptáka nandua pampového. Pár hodin před tornádem se vylíhla tři mláďata, přežila dvě z nich, uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová. Zoo je po tornádu stále uzavřená.
 

Mláďata přišla na svět v líhni, kam byla vajíčka po snesení umístěna. "K odebrání vajíček rodičům jsme se rozhodli po zkušenostech z předchozích pokusů o odchov tohoto druhu, protože v předchozích letech se nepodařilo rodičovskému páru vejce vysedět," uvedl zootechnik Jiří Ingr.

Mláďata přišla na svět 24. června, jen pár hodin před tím, než zoo poničilo tornádo. Z mláďat nakonec přežili dva jedinci, jejichž pohlaví zatím nebylo určeno. Během slunečných dnů je chovatelé umísťují do malého venkovního výběhu, kde tráví svůj čas a volně se pohybují. Na noc je umisťují do bezpečného zázemí.

"Máme v plánu je postupně spojit s rodiči, což je pro jejich vývoj a další chov důležité. Nejprve přes bariéru, aby navázali vizuální kontakt, a poté se pokusíme spojit je ve venkovním společném výběhu," uvedl Ingr. Doplnil, že do budoucna ale v zoo nezůstanou a půjdou do jiných zahrad, kde budou zařazeni do nepříbuzných skupin.

Hodonínská zoo je dlouholetým chovatelem nanduů pampových. Otec mláďat byl do Hodonína přivezen v roce 2018, matka o rok později. V roce 2019 se tomuto páru vylíhla čtyři mláďata, ani jedno z nich ale nepřežilo. Ve velkém výběhu, který dospělí nanduové sdílí společně lamami alpakami, je ještě druhá samice.

Zoo Hodonín je stále uzavřená kvůli odklízení následků tornáda, které v oblasti poničilo poslední červnový čtvrtek asi 1200 domů. V zoo tornádo silně poničilo kromě jiného psí útulek. Zoo lze finančně podpořit zasláním peněz na transparentní účet 1122122/0100, kdy variabilní symbol 6666 je pro pomoc zoo a 4444 pro pomoc útulku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist